Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Betekenis: Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

De Algemene verordening gegevensbescherming, vaak afgekort tot AVG heeft sinds 2016 een hoop verandert. De verordening is opgesteld vanuit de EU en zorgt er vooral voor dat mensen meer privacy rechten hebben. Om dit te realiseren moeten bedrijven hun systemen en processen hierop inrichten.

Hoe ziet dat er uit in de praktijk?
in de praktijk betekent dit dat elke keer wanneer er persoonsgegevens worden verwerkt er inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de desbetreffende persoon. Om deze reden geld door de AVG de stelregel dat persoonsgegevens alleen verwerkt mogen worden als zonder deze gegevens het beoogde doel niet kan worden bereikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webshop die om de adresgegevens van haar klanten vraagt om de bezorging te kunnen realiseren.

Compliant blijven rondom AVG
Om te voldoen aan alle eisen rondom de AVG is het verstandig in de privacyverklaring en het privacybeleid te benoemen dat er persoonsgegevens worden verwerkt en met welke reden dit gedaan wordt. Door dit te vermelden heb je als bedrijf aan de informatieverplichting voldaan en weet de gebruiker waarom je de persoonsgegevens verwerkt.

AVG en Carthago

Los van de verwerking van persoonsgegevens en de wetgeving rondom dit thema is het ook belangrijk om deze gegevens goed te beveiligen. Je wilt immers niet dat de kostbare gegevens van je klanten op straat liggen bij bijvoorbeeld een datalek. Om dit te voorkomen is een goede inrichting van de IT security van je bedrijf een must. Carthago ICT is expert op het gebied van Software Security.

Zo bieden wij de volgende diensten rondom security aan:

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »