Betekenis bug fixes

Een bugfix is in het kort het oplossen en/of verwijderen van een programmeerfout. De uitrol van deze oplossing vind meestal plaats door middel van een software update ook wel een patch genoemd.

Ongeacht de kwaliteit van software bevatten vrijwel alle software bugs. Tijdens het ontwikkelproces doet men er alles aan om zo veel als mogelijk bugs te verwijderen. Echter komen sommige bugs pas aan het licht als de gebruiker daadwerkelijk gebruik gaat maken van de software.

De bugs kunnen varieren van kleine fouten zoals een grammaticale fout in een scherm van de software tot grote fouten die bijvoorbeeld resulteren in het crashen van het systeem.

Hoe spoor je bug fixes op?

Om bugs op te lossen is het belangrijk voor de software ontwikkelaar om het probleem te reproduceren. Dit helpt de ontwikkelaar begrijpen wat het probleem precies is en waar de oorzaak van het probleem ligt. Zodra deze reproductie is gedaan kan de ontwikkelaar dan ook aan de slag gaan met het ontwerpen van de oplossing.

Hoe los je bug fixes op?

Wanneer een fout (bug) eenmaal bekend is is het zaak deze zo snel mogelijk op te lossen. Een kleine fout zal dan ook gemakkelijk op te lossen zijn, bijvoorbeeld door een kleine aanpassing in de code te maken. Voor grotere fouten is vaak meer werk nodig. Zo kan het in sommige gevallen voorkomen dat je meerdere bug fixes tegelijkertijd moet uitvoeren en doorvoeren om een bepaald probleem op te lossen.

Om te toetsen of de ontworpen oplossing de bug ook daadwerkelijk oplost is het belangrijk om na het verwerken van de bug fix uitvoerig te testen of het probleem ook echt is opgelost (en geen nieuwe problemen heeft veroorzaakt). Pas nadat dit uitvoerig is getest wordt de fix uitgerold naar de productieomgeving. Dit is de omgeving waarin de software daadwerkelijk door de eindgebruiker gebruikt wordt.

bug fixes

Table of Contents

Heeft kwalitatieve software dan ook bugs?

Je ontkomt vrijwel nooit aan bug fixes bij software, zelfs niet na uitgebreid testen. Het enige waar je wel invloed op hebt is op hoe snel bugs worden opgepakt en vervolgens ook opgelost. Dit helpt namelijk om de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid te verbeteren van de software.

Het is dus verstandig wanneer je voor een leverancier kiest om maatwerk software te laten ontwikkelen hier duidelijke afpsraken over te maken. Een belangrijke afweging bij deze leverancierskeuze kan dus zijn of het bedrijf de capaciteit heeft om snel te acteren wanneer er bugs aan het licht komen.

Veelgestelde vragen over bug fixes

Een bug fix is een verandering in de software die ontworpen is om een probleem op te lossen dat bekend staat als een bug, oftewel een fout in de software.

Veelvoorkomende bugs zijn bijvoorbeeld crashes, bevriezingen, vastlopers en foutmeldingen.

Het vinden van bugs kan gedaan worden door middel van handmatig testen, geautomatiseerde tests, debugging-tools en het monitoren van gebruikersfeedback.

Meestal is er een speciale bug tracker of supportpagina op de website van de software waarop bugs gemeld kunnen worden. Anders kan contact worden opgenomen met de ontwikkelaars via e-mail of sociale media.

Dit kan variëren afhankelijk van de aard van de bug en de prioriteit die eraan wordt gegeven door de ontwikkelaars. Sommige bugs kunnen binnen enkele uren worden opgelost, terwijl andere bugs dagen of weken kunnen duren.

Als een bug niet wordt opgelost, kan dit leiden tot verminderde functionaliteit van de software, crashes of andere problemen voor gebruikers. Dit kan op zijn beurt leiden tot verminderde tevredenheid van de gebruiker en een slechte reputatie voor de ontwikkelaar.

De beste manier om een bug te fixen is afhankelijk van de aard van de bug. Vaak zal het betrekken van gebruikersfeedback, testen en debuggen helpen bij het identificeren en oplossen van problemen.

Het is vaak een goed idee om gebruikers op de hoogte te stellen van bug fixes, vooral als de fix problemen oplost die gebruikers hebben gemeld. Dit kan ook de perceptie van de kwaliteit van de software verbeteren.

Bug fixing in software ontwikkeling

Bug fixes zijn dus een erg belangrijk onderdeel van (goede) software ontwikkeling. Zowel tijdens de ontwikkeling als na livegang is het belangrijk om hier uitgebreid aandacht aan te besteden, dit zodat je gebruikers de meest optimale gebruikerservaring hebben met jouw software. 

Zowel voor bestaande als nieuw te ontwikkelen software

Op zoek naar een fixer van jouw bugs? Carthago helpt je verder! We kunnen samen naar je bestaande software kijken en deze verder optimaliseren, bijvoorbeeld door het fixen van bestaande bugs, of door de software verder te ontwikkelen! 

Wellicht ook interessant:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »