Wat is data beveiliging?

Op deze pagina leggen we je uit wat data security is, waarom data beveiliging zo belangrijk is en hoe je dit dan aanpakt. Wil jij je organisatie ook op digitaal gebied beschermen? Lees dan gerust verder.

Data beveiliging is in het kort gezegd de bescherming van de (vaak gevoelige) gegevens die jouw bedrijf verwerkt. Je kan hierbij denken aan simpele gegevens zoals de NAW gegevens van jouw klanten, maar ook de betalingsgegevens vallen bijvoorbeeld onder deze gegevens.

 

Wat is het doel van data security?

Databeveiliging, ook wel data security genoemd, heeft als doel ten alle tijd te voorkomen dat de gegevens in onbevoegde handen terecht komen als gevolg van een datalek.

Maar los van het uitlekken van deze gegevens is het ook mogelijk dat een slechte data beveiliging simpelweg tot gegevensverlies leidt. Wanneer er dan geen goede back-up van de gegevens bestaat zijn deze voorgoed verloren. En dat is zonde van al jouw noeste arbeid.

 

Waarom is het belangrijk om data goed te beveiligen?

Wat gebeurt er als je NIET investeert in data beveiliging? Dan kunnen jouw digitale gegevens zomaar op straat komen te liggen. Denk aan persoonlijke gegevens van cliënten, studenten of werknemers. Dat kan gevaarlijk zijn voor jouw reputatie en voor de mensen wiens gegevens gestolen kunnen worden. Een datalek kan ook financiële gevolgen hebben. Zo kan een hacker om een geldsom vragen zodat jij weer toegang krijgt tot je systemen. Daar zit je uiteraard niet op te wachten.

 

Maar ook zonder menselijk toedoen, kun je gegevensverlies leiden. Omdat een update niet goed wordt uitgevoerd bijvoorbeeld of omdat je gebruik maakt van oude systemen die vastlopen. Dat kan ervoor zorgen dat je foto’s, administratie en persoonlijke documenten in jouw organisatie kwijt raakt.

 

Hoe beveilig je data in de praktijk?

Data security klinkt als een ingewikkeld proces. Wat moet je je nu voorstellen bij data beveiliging? Er zijn een aantal technische handelingen die je kunt doen om je data te beveiligen, maar ook op organisatorisch niveau moet er over nagedacht worden. Belangrijk is dat de apparaten waarop gewerkt wordt binnen jouw organisatie beschermd zijn tegen virussen en dat de software die je gebruikt aan de eisen voldoet.

 

Een aantal maatregelen die je kunt nemen om je data te beveiligen:

  • Zorgen dat er een back-up strategie is en dat er reserve kopieën worden gemaakt zodra er sprake is van gegevensverlies of zelfs diefstal;
  • Een afgesloten server waar je alleen met een beveiligde VPN-verbinding gebruik van kunt maken;
  • Het op tijd doorvoeren van software updates;
  • Het trainen van werknemers op het gebied van phising en andere cybercriminaliteit;
  • Het creëren van unieke en sterke wachtwoorden;
  • Het uitvoeren van een pentest om gaten in de data te ontdekken.

 

Genoeg manieren om je data mee te beveiligen, dus!

 

Een sterke data beveiliging realiseren? Begin bij je architectuur

Al deze doemscenario’s wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Om deze reden is het dan ook zaak om altijd bezig te zijn met het verbeteren van de data beveiliging van jouw organisatie. Dit kan o.a. door geregeld back-ups te maken van de data en blijvend de bewustwording te vergroten rondom het belang van data veiligheid onder jouw collega’s.

 

ICT architectuur

Ook kan je, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, wanneer je met data beveiliging aan de slag gaat het beste beginnen bij je architectuur. Weet je bijvoorbeeld exact waar jouw data opgeslagen staat en hoe het staat met de beveiliging van deze omgeving? Door de huidige architectuur in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren kan je een enorme slag slaan in de (verbetering van de) data beveiliging.  

 

Test je data beveiliging

Eenmaal duidelijk waar je data zich allemaal bevindt is het zaak om in kaart te brengen welke koppelingen er binnen het online landschap zijn. Hierdoor breng je in kaart of de data eventueel ook benaderbaar is via andere systemen die gekoppeld staan aan het systeem waar de data zich bevindt. Doordat je zelf vaak wel weet welke systemen je gebruikt kan het verstandig zijn om de veiligheid hiervan extern te laten testen. Een manier om dit te doen is door middel van een white- of blackbox pentest. Hiermee simuleer je de situatie waarin een hacker van buitenaf jouw systemen probeert binnen te treden. Op deze manier leg je gemakkelijk de kwetsbaarheden van het huidige systeem vast. Ga je dit soort testen zelf uitvoeren kom je vaak niet tot nieuwe inzichten, omdat je het landschap al kent. 

 

Data beveiliging bij Carthago ICT

Wil jij zeker weten dat je belangrijke gegevens zijn beschermd online? Laat Carthago ICT je dan helpen op het gebied van IT security. Wij hebben meerdere diensten om je data beveiliging in goede banen te leiden. Wanneer alles op het gebied van IT abracadabra is kan het nogal overweldigend zijn om dit zelf uit te zoeken. Wij nemen deze zorg graag voor je uit handen.

 

Wij zijn gespecialiseerd in onder andere:

 

Of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in over de data beveiliging van jouw organisatie.

Meer over data beveiliging:

Wellicht ook interessant:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »