Betekenis: Datalek

We spreken van een datalek wanneer er opzettelijk of onopzettelijk beveiligde informatie wordt vrijgegeven aan een publiek waar dit niet voor bestemd is. De oorzaak van een datalek is vaak een zwakke beveiliging of onzorgvuldig handelen. Maar ook kan er door middel van phishing een datalek ontstaan. 

Vaak gaan mensen bij een datalek direct uit dat het om uitlekken van gegevens gaat. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. We spreken ook van een datalek wanneer er enkel onrechtmatig toegang is geweest tot gegevens, deze onrechtmatig (door een derde) gewijzigd zijn of wanneer gegevens worden vernietigd. 

 

wat is een datalek

Meldplicht bij een datalek

Een datalek, dat is niet zomaar iets. Het kan namelijk grote schadelijke gevolgen hebben, niet alleen voor jouw bedrijf maar ook voor de personen wiens gegevens gelekt zijn. Mede om deze reden bestaat er een meldplicht rondom datalekken. Deze meldplicht betekent dat organisaties direct moeten melden dat er data gelekt is wanneer dit gebeurt. Deze melding dient men te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Afhankelijk van de aard van het datalek kan het ook zo zijn dat de getroffen organisatie het lek ook moet melden aan de personen wiens gegevens gelekt zijn. 

Hoe voorkom je een datalek? 

Ook bij een datalek geldt natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je nou precies een datalek? En wat moet je doen om de schade te beperken als je toch slachtoffer wordt van een datalek? Er zijn een aantal stappen die je zelf kan zetten, namelijk: 

  • Beperk de toegang tot gevoelige informatie: beperk de toegang tot gevoelige informatie tot alleen degenen die deze echt nodig hebben om hun werk te doen.
  • Bescherm uw netwerk: Zorg voor beveiligingsmaatregelen zoals een firewall, encryptie en geavanceerde wachtwoordbeveiliging om ongeoorloofde toegang te voorkomen.
  • Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van uw gegevens, zodat u deze bij een datalek snel kunt herstellen.
  • Train werknemers: Zorg ervoor dat werknemers zich bewust zijn van de risico’s van datalekken en hoe ze deze kunnen voorkomen.
  • Volg de regels: Zorg ervoor dat u voldoet aan de toepasselijke wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
  • Maak een incidentenplan: Maak een plan voor wat te doen bij een datalek zodat je snel kunt handelen en de gevolgen kunt beperken.

Datalek voorkomen samen met Carthago

Een datalek dient te alle tijde voorkomen te worden. Het is enorm schadelijk voor de reputatie van een bedrijf en kan mede hierdoor voor grote schade zorgen. Een goede beveiliging van systemen die data verwerken is dus van groot belang. Zo kreeg de Autoriteit persoonsgegevens in 2020 bijna 24.000 meldingen van een datalek in Nederland. Naar verwachting zal dit getal voorlopig alleen nog maar oplopen.

Carthago ICT is expert op het gebied van Software Security. Zo hebben wij diverse experts binnen dit gebied die jouw organisatie bestand kunnen maken tegen het uitlekken van kostbare gegevens.

Ben jij benieuwd naar de huidige status van de online veiligheid van jouw organisatie? Laat deze dan in kaart brengen door middel van een security scan van Carthago. Tijdens deze scan kijkt een ervaren security specialist naar de huidige situatie, wat er al goed gaat en vooral ook wat er beter kan. 

Voorbeelden datalek

Vaak denkt men bij een datalek dat dit vooral kan gebeuren n.a.v. een cyberaanval. Echter speelt ook de menselijke factor hier een grote rol. Zo kan een medewerker bijvoorbeeld zijn of haar laptop kwijtraken, een USB-stick verliezen of bijvoorbeeld een mail met gevoelige data naar een verkeerd e-mailadres sturen. Ook in deze gevallen spreken we van een datalek.

Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Verder lezen »

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »