Development betekenis:
Wanneer men het over development heeft bedoelt men vaak software development. Kort gezegd is dit het proces van het ontwikkelen van software. Hierin zijn grofweg twee soorten te onderscheiden: maatwerk software en Common Of The Shelf (COS) software. Maatwerk software wordt volledig vanaf de grond af aan opgebouwd vanuit een vraag en/of probleem wat opgelost kan worden met maatwerk software. Common of The Shelf software daarentegen is software gericht op de massa. Een voorbeeld van COS is bijvoorbeeld een programma zoals Microsoft Word of Teams. Je kan hier wel een aantal dingen aan personaliseren en instellen, maar in grote lijnen zal het voor iedereen hetzelfde werken.
Het development proces kan ontzettend complex zijn. Dit is vooral afhankelijk van de grootte en van het project.
In deze blog gaan we dieper in op wat precies development van software is en wat er allemaal bij komt kijken.
Wat is development
Laten we beginnen bij het begin: wat is software development precies? Software development is het proces van het ontwikkelen van software. Dit kan variëren van het ontwikkelen van een eenvoudige app tot het bouwen van een grootschalig softwareproject. Het doel van software development is om een product te creëren dat voldoet aan de specifieke behoeften van de gebruiker of klant. Vaak maakt men de keuze voor maatwerk software als men met de huidige software bijvoorbeeld niet meer kan voldoen aan de vraag van de klant.
Er zijn verschillende stappen die nodig zijn om software te ontwikkelen. Laten we een aantal hiervan bespreken:
-
Definiëren: Voordat er ook maar iets gebouwd kan worden, moet er duidelijkheid zijn over wat er precies gebouwd moet worden. Tijdens de definitiefase worden de specifieke eisen en wensen van de gebruiker of klant vastgelegd.
-
Analyse: Tijdens de analysefase wordt gekeken naar de huidige situatie en wat er nodig is om het doel te bereiken. Er worden ook eventuele beperkingen of problemen in kaart gebracht.
-
Ontwerp: Na de analyse is het tijd om het ontwerp te maken. Dit is het visuele en functionele ontwerp van de software.
-
Implementatie: Tijdens de implementatiefase wordt de software daadwerkelijk gebouwd. Dit kan met behulp van verschillende programmeertalen en tools.
-
Testen: Voordat de software naar de gebruiker gaat, moet deze grondig getest worden om te zorgen dat alles werkt zoals het hoort.
-
Onderhoud: Ook na het lanceren van de software is het belangrijk om het onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er updates worden uitgebracht of dat er problemen worden opgelost.
Zoals je kunt zien, is software development een complex proces met verschillende stappen. Het is belangrijk om deze stappen goed op te volgen om ervoor te zorgen dat het eindproduct aan de behoeften van de gebruiker voldoet. Ook is het belangrijk om continu te blijven innoveren en verbeteren om ervoor te zorgen dat de software up-to-date blijft.
Vormen van development
Wanneer je de keuze hebt gemaakt om maatwerk software te ontwikkelen zijn er een aantal vormen waar je voor kan kiezen, namelijk:
- co-development
- detachering
- projectmatig
Co-development
Je kiest voor co-development als je zelf al (enige) kennis omtrent software ontwikkeling in huis hebt maar meer capaciteit nodig heeft. Ook kan co-development voordelen bieden doordat je niet alleen vanuit een inside-out perspectief ontwikkelt.
Detachering
Ook kan je er voor kiezen een developer gedetacheerd binnen jouw bedrijf te laten werken. Voor een project van grote capaciteit kan dit bijvoorbeeld erg handig zijn. Zo schakelt de developer snel met diverse stakeholders en weet hij of zij haarfijn wat de wens vanuit de organisatie is.
Projectmatig
Wanneer je een development traject liever (grotendeels) uitbesteed kan je ook kiezen voor projectmatige development. Wanneer je hier voor kiest gaan software developers gezamenlijk aan de slag met het ontwikkelen van jouw software.