Firewall betekenis
Je kan het het beste te vergelijken met een fysieke muur. Deze (in dit geval) softwarematige muur is bedoelt om computernetwerken te beveiligen. Dit systeem beperkt toegang binnen, naar of vanuit een privénetwerk of -computer.
Het is doel van deze muur is dan ook om ongewenste verbindingen van buitenaf te blokkeren, terwijl het tegelijkertijd wel toegang geeft aan gewenste verbindingen.
Hoe werkt een firewall
Een firewall is een netwerkbeveiligingssysteem dat het verkeer tussen een netwerk en het internet bewaakt en regelt. Dit met als doel om ongewenst verkeer te blokkeren en gewenst verkeer toe te staan. Firewalls kunnen op verschillende niveaus werken, zoals netwerk-, toepassing- of op host-based niveau.
Toepassingfirewall
Een toepassingsfirewall is gericht op specifieke toepassingen, zoals web- of e-mailservers. Dit type controleert specifiek verkeer dat binnenkomt of verlaat van deze toepassingen.
Netwerkfirewall
Een netwerkfirewall wordt vaak gebruikt om een geheel netwerk te beschermen en is meestal geïnstalleerd op een router. Dit type controleert verkeer dat binnenkomt of verlaat van het netwerk op basis van regels die zijn ingesteld door de beheerder.
Het voordeel t.o.v. een toepassingfirewall is dat deze firewall het verkeer controleert van alle toepassingen binnen het netwerk.
Host-based firewall
Een host-based firewall wordt op een specifieke computer geïnstalleerd en beschermt alleen die computer. Dit type is vooral handig voor laptops en andere mobiele apparaten die vaak buiten een beveiligd netwerk worden gebruikt.
Dit kan dus bijvoorbeeld een goede firewall zijn voor wanneer medewerkers van een bedrijf veel thuis werken of op andere externe locaties.
Er zijn ook firewalloplossingen die op meerdere niveaus werken, zoals een combinatie van firewalls op netwerk- en toepassingniveau. Deze combinatie biedt geavanceerde bescherming tegen cyberdreigingen. Firewalls kunnen ook regels bevatten voor uitgaand verkeer (dus niet alleen inkomend verkeer).
Zo kan het bijvoorbeeld helpen voorkomen dat malware het internet infecteert vanuit een particulier netwerk. Een firewall een belangrijk onderdeel van een geïntegreerd netwerkbeveiligingssysteem en biedt een extra beschermingslaag aan het netwerk tegen ongeoorloofde toegang en cyberdreigingen.
Heb ik dan aan een firewall genoeg?
Firewalls zijn een goede vorm van beveiliging. Echter betekent dit niet dat je dit als enige beveiligingsmaatregel moet inzetten. In de praktijk worden deze namelijk vaak gecombineerd met andere vormen van beveiliging, zoals bijvoorbeeld een VPN.
Firewall en VPN
Een firewall beschermt je vooral tegen daadwerkelijke cyberattacks. Het nadeel is dat deze niet jouw locatie afschermt. Om deze extra laag van beveiliging toe te voegen kan je een VPN inschakelen. Zo ben je niet alleen bestand tegen cyber attacks maar is ook je locatie afgeschermd.
Het grote verschil is dat een firewall er snel voor zal kiezen een website compleet te blokkeren. Een VPN focust vooral op het veilig houden van de verbinding en het afschermen van je locatie.
Deze twee combineren (met een virusscanner) is dus de beste keuze voor een complete online beveiliging.
Maar zelf wanneer je dit trio aan preventieve maatregelen inzet is het belangrijk om te weten dat het geen garantie zal bieden voor een volledige beveiliging. Hackers zijn namelijk constant bezig met het vinden van nieuwe manieren om firewalls te omzeilen. Daarom is het belangrijk om regelmatig updates te installeren om de beveiliging up-to-date te houden.
Je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel
Maar ook de menselijke factor speelt een grote rol. Wanneer jij en je medewerkers zich bewust zijn van de gevaren kan je je hier tegen wapenen. De beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel, en door de inzet van social engineering is deze zwakke schakel steeds vaker de mens.