Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid, het wordt een steeds belangrijkere factor voor jouw website of andere digitale omgeving. Maar waarom is dit nou precies zo belangrijk? En wat kan je er aan doen om jouw user experience gebruiksvriendelijker te maken? Deze en meer vragen beantwoorden we in dit artikel over: gebruiksvriendelijkheid

Wat is Gebruiksvriendelijkheid

Laten we bij het begin beginnen, wat betekent dit begrip nou eigenlijk? 
 
Gebruiksvriendelijkheid omvat alles wat te maken heeft met de interactie die een bezoekers aan kan gaan met jouw website of andere online omgeving. Hierbij wordt dan logischerwijs de nadruk gelegd op hoe gemakkelijk deze interactie gaat. Bij UX draait namelijk alles om het creëren van de optimale gebruikerservaring.
 
Maak het zo intuïtief als mogelijk
Wanneer de gebruiksvriendelijkheid op het juiste niveau is betekent dit dat gebruikers gemakkelijk hun doel op de website kunnen bereiken omdat de interactie die zij hebben intuïtief is. Om deze interactie zo intuïtief mogelijk te maken is het gezegde ”beter goed gejat dan slecht bedacht” enorm van toepassing! Door namelijk te kijken hoe andere hun website vormgeven (bijvoorbeeld grote partijen) en deze best practices ook op jouw site toe te passen herkent de gebruiker deze. 
 
Een goed voorbeeld hierbij is het hamburger menu op mobiele websites. Vrijwel iedereen weet dat hier een menu achter zit. Ga dus niet een totaal ander icoon gebruiken, dit is niet intuïtief voor de gebruiker en schaad hiermee de gebruiksvriendelijkheid. 

De gebruiksvriendelijkheid van een website

De gebruiksvriendelijkheid van een website valt of staat dus voor een groot deel met de intuïtiviteit van de website. Maar dit is niet alles wat een website gebruiksvriendelijk maakt. 

Je kan dit onder andere boosten door middel van het simpel te houden. Zorg dat een bezoeker bijvoorbeeld met zo min mogelijk stappen zijn of haar doel kan bereiken. Wanneer dit succesvol is toegepast is het ook van belang dat de bezoeker dit kan doen met snelle laadtijden van de website. Want ook dit draagt bij aan hoe gebruiksvriendelijk de bezoeker jouw website ervaart. 

Veelgestelde vragen

Met onze in-house UX specialisten helpen wij diverse organisaties in verschillende branches met het verbeteren van hun gebruiksvriendelijkheid. Dit doen wij o.a. door het aanbieden van onze UX Expert review dienst en onze UX opleiding.

Meer info over wat deze diensten voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Zeker! Zo kan je beginnen met onderstaande twee artikelen. Deze geven je 3 tips over hoe je dit doet + de hierbij benodigde methodieken lees je in onze toolkit! 

Meer lezen over hoe je de ervaring van jouw bezoeker kan verbeteren?

Zelf aan de slag met deze tips & de UX van jouw organisatie een boost geven?

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »