Betekenis: ISO27001

ISO 27001 is een internationale norm voor informatiebeveiliging. De norm beschrijft hoe een organisatie haar informatiebeveiliging moet organiseren en beheren. Dit omvat zowel de technische als de organisatorische maatregelen die nodig zijn om de beveiliging van informatie te waarborgen.

Voldoen aan de ISO27001 normering

Om aan de norm te voldoen, moet een organisatie een beveiligingsbeleid opstellen en zorgen dat dit beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Daarnaast moet de organisatie ook een risicoanalyse uitvoeren om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de informatiebeveiliging te verbeteren.

Er zijn verschillende manieren om aan de eisen van ISO 27001 te voldoen. Een van de belangrijkste manieren is door het opzetten van een informatiebeveiligingsmanagementsysteem (ISMS). Dit is een gestructureerd systeem dat ervoor zorgt dat alle beveiligingsmaatregelen op een consistente manier worden toegepast.

Om een ISMS op te zetten, moet een organisatie de volgende stappen doorlopen:

  1. Stel een beleid op voor informatiebeveiliging
  2. Voer een risicoanalyse uit om te bepalen welke maatregelen nodig zijn
  3. Stel een plan op voor het implementeren van de beveiligingsmaatregelen
  4. Voer het plan uit en zorg ervoor dat de beveiligingsmaatregelen daadwerkelijk worden toegepast
  5. Controleer of het ISMS effectief is en voer eventueel aanpassingen door
  6. Certificeer het ISMS door een externe partij

 

Opzetten van een ISMS

Het opzetten van een ISMS kan behoorlijk complex zijn, vooral voor organisaties die nog geen ervaring hebben met informatiebeveiliging. Daarom is het aan te raden om hulp te zoeken bij een externe partij die ervaring heeft met het opzetten van ISMS’s en het behalen van ISO 27001-certificering. Zo kun je ervoor zorgen dat je op een efficiënte en effectieve manier aan de eisen van de norm voldoet.

In samenvatting is ISO 27001 een internationale norm voor informatiebeveiliging die organisaties helpt om hun informatiebeveiliging op een consistente en effectieve manier te organiseren en te beheren. Door aan de norm te voldoen, kun je ervoor zorgen dat je informatiebeveiliging op orde is en dat je kunt voldoen aan de wettelijke

Stappenplan om aan de ISO27001 norm te voldoen:

 

Voer een risicoanalyse uit

Dit is een belangrijke stap in het proces om aan de norm te voldoen. Tijdens de risicoanalyse moet de organisatie alle informatiebeveiligingsrisico’s identificeren en beoordelen. Dit kan worden gedaan door middel van interviews met medewerkers, het beoordelen van bestaande beveiligingsmaatregelen en het uitvoeren van een technische beoordeling van de IT-infrastructuur.

Stel een beleid op

Een beleid is een document waarin de doelen en richtlijnen van de organisatie op het gebied van informatiebeveiliging worden vastgelegd. Het beleid moet specifieke maatregelen opnemen om aan de ISO 27001-norm te voldoen, zoals het beveiligen van vertrouwelijke gegevens, het beperken van toegang tot bepaalde systemen en het naleven van wettelijke vereisten.

Implementeer beveiligingsmaatregelen

Op basis van de resultaten van de risicoanalyse en het beleid moet de organisatie beveiligingsmaatregelen implementeren om de identificeerde risico’s te beheren. Dit kan onder andere betekenen het instellen van wachtwoordenbeleid, het implementeren van firewalls en het beperken van toegang tot bepaalde systemen.

Voer een evaluatie uit

Het is belangrijk om het ISMS regelmatig te evalueren om ervoor te zorgen dat het nog steeds effectief is en aan de ISO 27001-norm voldoet. Dit kan worden gedaan door middel van interne audits of door een externe partij in te schakelen om een beoordeling uit te voeren.

software naar een hoger niveau

Hulp nodig bij het voldoen aan de ISO27001 norm?

Als onderdeel van een risicoanalyse is een pentest een goede optie! Carthago heeft diverse security specialisten die de kwetsbaarheden in jouw online omgeving kunnen vastleggen aan de hand van een white- of blackbox pentest. 

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »