Betekenis Malware

Wanneer we ChatGPT vragen wat malware is krijgen we de volgende output: 
”Malware is een afkorting van het Engelse woord “malicious software”, wat betekent dat het software is die bedoeld is om schade te veroorzaken aan een computer of netwerk. Er zijn verschillende soorten malware, waaronder virussen, trojans, worms, ransomware en adware.”
 
Maar wat is het nou echt, hoe kom je er aan en wat zijn de mogelijke gevolgen? Dit leggen we je graag uit in deze blog!

Verschillende malware vormen

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen. De gevolgen zijn bij veel hetzelfde, maar de manier hoe je er aan komt en hoe het zich (eventueel) nog verder kan verspreiden verschilt per type malware.

Zo hecht een virus zich aan andere bestanden en kan zich zo verspreiden. Een trojan is een stukje malware dat zich voordoet als iets anders (vandaar de naam). Je denkt een legitiem programma te installeren maar infecteert je computer met een virus. Een worm is een virus dat zichzelf kan repliceren en dus verspreiden over je computer zonder dat de gebruiker interactie er mee aangaat. Ransomware is malware die je computer volledig of gedeeltelijk blokkeert in de ruil voor losgeld. Adware zorgt dat er constant reclame pop-ups op je computer verschijnen. 

Hoe voorkom je het?

Voorkomen is beter dan genezen. Door goede voorzorgsmaatregelen preventief te treffen kan je het voorkomen. Een groot onderdeel van deze maatregelen is het installeren van een adequate virusscanner. Als onderdeel van deze voorzorgsmaatregelen is het ook belangrijk om regelmatig back-ups te maken. Dit zodat wanneer het onverhoopt toch op je computer terecht komt je gemakkelijk terug kan gaan in de tijd (door middel van de back-up). Op deze manier blijft de schade beperkt wanneer er onverhoopt toch malware op je computer terecht komt. 

Conclusie Malware is in alle gevallen en vormen bedoelt om schade aan te richten aan een computer of netwerk. Deze vorm van cyber criminaliteit heeft verschillende varianten en kan hierdoor op verschillende manieren je computer infecteren. Door onder andere preventieve voorzorgsmaatregelen te nemen kan je het voorkomen. 

Het is overigens belangrijk niet alleen op softwarematige hacks alert te zijn. Zo kunnen hackers ook proberen door middel van social engineering achter jouw gegevens te komen. 

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »