Betekenis: Persona

Een persona wordt vaak toegepast tijdens een User Experience proces. Het is een archetype van een (eind)gebruiker van de software. Een persona, ook wel ijkpersoon is een gedetailleerde beschrijving van de gebruiker. Het is een fictief persoon die symbool staat voor de complete doelgroep waarvoor je ontwikkelt.

Doel van een persona
Het doel van een persona is dat je tijdens de ontwikkeling de eindgebruiker niet uit het oog verliest. Om dit te waarborgen kan je bijvoorbeeld de persona uitprinten en er letterlijk bij laten zitten tijdens de ontwikkeling.

Hoeveel persona’s moet je maken
Afhankelijk van de doelgroep waarvoor ontwikkeld wordt kan er ook voor gekozen worden te werken met meerdere persona. Dit bijvoorbeeld omdat er binnen de doelgroep duidelijk twee soorten types te definiëren zijn. Bijvoorbeeld een segment met veel technische kennis en een ”digibeten” segment. Voor het tweede type persona zal je dus rekening er mee moeten houden dat je veel tijd besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en het testen van de software die je ontwikkeld.

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »