Betekenis Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die zich op een computer of ander apparaat installeert met het doel om de toegang tot de bestanden en/of systemen van de gebruiker te blokkeren. Dit gebeurt meestal door middel van versleuteling, waarbij de aanvaller de bestanden op de computer van de slachtoffer onbruikbaar maakt en de enige manier om deze weer te kunnen gebruiken, is door een losgeld te betalen aan de aanvaller.

Hoe verspreid ransomware zich?

Om zich te verspreiden kent ransomware verschillende manieren. De meeste bekende vormen zijn via email bijlagen, door middel van drive-by downloads of via kwaadaardige websites. Maar ook door het benutten van beveiligingslekken in software die reeds geïnstalleerd is kunnen hackers ransomware verspreiden.

Hoe kom je er van af?

Het virus zal altijd een melding geven dat tegen betaling van de Ransom (losgeld) je weer gebruik kan maken van je computer. Het is hierbij belangrijk om te benadrukken dat het betalen nooit garantie geeft dat dit ook echt zo is. Zo kan betalen drie gevolgen hebben: de hack verdwijnt (zeer onwaarschijnlijk), er gebeurt niks (maar je hebt wel betaald)  of er zullen meer aanvallen volgen (je bent immers bereid om te betalen). 

Het belangrijkste rondom ransomware is dan ook dat het beter is om te voorkomen dan om te genezen. De voornaamste preventieve oplossing is het installeren van een betrouwbaar antivirusprogramma. Ter aanvulling hierop is het ook aan te raden software altijd up-to-date te houden. Dit omdat updates van software vaak ook verbeterde veiligheid met zich meebrengen. 

Ook kan je er voor kiezen om regelmatig back-ups te maken of vanuit de cloud te werken.  Hierdoor heb je altijd toegang tot je bestanden. 

Onverhoopt alsnog slachtoffer van ransomware geworden? Dan is dus belangrijk vooral niet te betalen en het virus te verwijderen. In sommige gevallen kan dit door het terugplaatsen van de back-up. In andere gevallen is het uitdagender en kan je het beste hulp zoeken van ervaren IT Security partij.

In de praktijk

Dat ransomware een wezenlijk probleem is, dat is maar weer gebleken toen de Britse Royal Mail begin 2023 slachtoffer is geworden van een ransomware aanval. Door deze aanval kon dit bedrijf en haar klanten dagen lang geen pakketpost versturen, een de gevolgen van deze cyberaanval waren hierdoor enorm! 

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »