Single source of truth (SSOT)

Betekenis: Single Source of Truth

Kort samengevat betekent Single Source of Truth dat er binnen een organisatie slechts één bron is waar de juiste en meest actuele informatie te vinden is. Dit helpt fouten te voorkomen en zorgt ervoor dat informatie consistent is. Hierdoor zit iedereen binnen de organisatie op dezelfde lijn.

Het idee achter Single Source of Truth is dat het verminderen van de hoeveelheid bronnen waaruit informatie wordt verkregen, kan helpen om verwarring en fouten te voorkomen. Als er bijvoorbeeld meerdere mensen of afdelingen zijn die informatie over hetzelfde onderwerp bijhouden, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke informatie het meest accuraat is. Door te kiezen voor één bron van waarheid, is het eenvoudiger om te bepalen wat de juiste informatie is én is het gemakkelijker om deze te delen met anderen.

Hoe realiseer je dit?

Wil je een Single Source of Truth systeem toepassen binnen jouw organisatie? Dan maak je – wat ons betreft – een verstandige keuze! Je kan je voorstellen dat het belangrijk is dat iedereen binnen de organisatie toegang krijgt tot deze single source of truth. Anders ontstaat er geen daadwerkelijke ‘single source’. Wanneer je blijft werken met verschillende locaties en kanalen, bijvoorbeeld een andere omgeving per team, ontstaan er direct meerdere sources.

De voordelen van een Single Source of Truth spoelen zo direct het afvalputje in, want verwarring, miscommunicatie en fouten komen direct om de hoek kijken.

Ook is het belangrijk om bewustwording te realiseren binnen de teams in je organisatie. Het doel daarvan is vooral om de SSOT te allen tijde te waarborgen. Zo voorkom je dat medewerkers bestanden lokaal gaan opslaan of andere systemen in gaan zetten (shadow IT), waardoor je Single Source of Truth verloren gaat.

De voordelen van een Single Source of Truth

  • Betere gegevenskwaliteit: door slechts één bron van informatie te gebruiken, voorkom je dubbele of verkeerde gegevens. Dit zorgt voor betere beslissingen en een efficiëntere werking van de organisatie.
  • Efficiëntie: door te werken met een SSOT hoeven medewerkers niet te zoeken naar juiste gegevens of informatie. Dat bespaart tijd. Bovendien kan de SSOT automatisch worden bijgewerkt, wat het proces verder vergemakkelijkt.
  • Vermindering van fouten: fouten in gegevens worden minder, waardoor medewerkers minder tijd besteden aan het controleren van gegevens en meer tijd aan het uitvoeren van hun werk.
  • Verbeterde samenwerking: door één Single Source of Truth te gebruiken, kunnen medewerkers gemakkelijker samenwerken en informatie uitwisselen. Dit bevordert de communicatie en het gevoel van verbondenheid binnen de organisatie.

Truth is niet altijd de waarheid

Kennis is macht en als je meer informatie kunt delen binnen je organisatie, leidt dat tot een betere samenwerking, slimmer zakendoen en efficiëntere processen. Dat betekent niet dat er binnen de Single Source of Truth altijd waarheden gedeeld worden, ondanks de ‘Truth’ in de naam. Zie het meer als een soort paradijs voor alle informatie binnen je organisatie.

software naar een hoger niveau

Een Single Source of Truth binnen jouw organisatie

Een keer sparren over hoe jij een Single Source of Truth in kan zetten binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Bij Carthago ICT helpen we je graag verder.

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »