Betekenis: Software

Software is een verzameling  programma’s en informatie die een computer gebruikt om taken uit te voeren. Het is gemaakt door ontwikkelaars die  verschillende programmeertalen en tools gebruiken.

 

De verschillende soorten software

Er zijn verschillende soorten software, de twee voornaamste waar men vaak het eerst aan denkt zijn: systeemsoftware (besturingssystemen en drivers) en applicatiesoftware (zoals tekstverwerkers en games).

Systeemsoftware

Systeemsoftware bestuurt een computer en andere software soepel laat werken. Dit omvat  de besturingssystemen: Windows, MacOS en Linux, maar ook stuurprogramma’s waarmee de computer kan communiceren met apparaten als printers en videokaarten.

Aplicatiesoftware

Applicatiesoftware voert daarentegen bepaalde taken uit, zoals tekstverwerken, rekenen, foto’s bekijken  en spelletjes spelen.

Microsoft Word is bijvoorbeeld een tekstverwerkingsprogramma wat vrijwel iedereen kent. Deze wordt gebruikt om documenten te maken, terwijl bijvoorbeeld Adobe Photoshop wordt gebruikt om afbeeldingen te bewerken.

wat is software

Hoe wordt software gemaakt?

Ontwikkelaars gebruiken verschillende stappen om software te maken. Eerst wordt een blauwdruk gemaakt die beschrijft wat de functionaliteiten moeten zijn en hoe de verschillende onderdelen samenwerken met elkaar. Dit proces, ook wel bekend als requirements engineering, omvat vaak het verzamelen van informatie van gebruikers, het analyseren van vereisten en het opstellen van specificaties.

Tijdens het programmeren zet de ontwikkelaar de ontwerpbeslissingen, (gemaakt tijdens de requirement engineering) om in code. Vaak gebeurt dit in een programmeertaal zoals C, Java of Python. Bij het programmeren worden bibliotheken en frameworks vaak gebruikt om de ontwikkeling te versnellen en code efficiënter te maken.

Na het schrijven van de code wordt er getest en geoptimaliseerd. Dit omvat het valideren van software om ervoor te zorgen dat deze aan de vereisten voldoet, het uitvoeren van bugfixes en het verbeteren van de prestaties.

Carthago ICT Softwareontwikkeling

Wil jij software laten maken?

Carthago ICT is softwareontwikkelaar met jarenlange ervaring binnen diverse branches! Laten we samen kijken naar jouw uitdaging.

Reguliere software, COS software en Maatwerk software

Het verschil tussen systeem software en applicatie software is niet het enige verschil dat software kent. Zo heb je namelijk afhankelijk van het doel van de software ook nog de verschillen: regulier, COS en maatwerk. 

Reguliere software, dat is software zoals de systeem en applicatie software genoemd in de inleiding van deze blog. Deze software werkt voor iedereen vrijwel hetzelfde en is gemaakt met het oog op het grote publiek. Systeem en applicatie software vallen hieronder. 

COS Software, wat staat voor common of the shelf software is software die in de basis hetzelfde is, maar tijdens implementatie kan worden afgestemd op het gebruik van de eindgebruiker.

Maatwerk software is software, zoals de naam het al zegt; compleet op maat gemaakt. Deze software wordt vaak gemaakt in opdracht van een bedrijf. Om deze reden is deze software dan ook helemaal afgestemd op de werkzaamheden die het bedrijf er mee wil gaan uitvoeren. Om deze reden is deze software, in tegenstelling tot reguliere software vaak alleen geschikt voor de opdrachtgever. 

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »