Wat is een SQL-injectie en hoe voorkom je het?

Als cyber security specialist begrijp je het belang van veiligheid in het IT-landschap van jouw organisatie. Een van de meest kritieke beveiligingsproblemen waar we mee te maken hebben, is een SQL-injectie. Laten we dieper ingaan op wat dit precies inhoudt en hoe je jezelf en je systemen kunt beschermen.

Wat is een SQL-injectie?

Een SQL-injectie is een type cyberaanval waarbij een hacker kwaadaardige SQL-code gebruikt om een database te manipuleren en toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Dit gebeurt vaak via invoervelden op websites of zelfs via URL’s. De gevolgen kunnen ernstig zijn: een hacker kan niet alleen gegevens bekijken waar hij geen toegang toe heeft, maar ook de database beschadigen of zelfs de server overnemen

Voorbeelden van SQL-injecties

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden om dit beter te begrijpen:

 1. Via een invoerveld: Stel je voor dat een website een invoerveld heeft waarin je jouw persoonlijke nummer kunt invullen om jouw gegevens op te vragen. De server verwerkt dit met een SQL-query, bijvoorbeeld:

  SELECT * FROM Gebruikers WHERE id = 547825;
  

  Als het invoerveld niet goed beschermd is tegen SQL-injecties, kan een hacker bijvoorbeeld “547825 OR 1=1” invullen. De query wordt dan:

  SELECT * FROM Gebruikers WHERE id = 547825 OR 1=1;
  

  Het resultaat? Alle rijen uit de “Gebruikers”-tabel worden getoond, omdat “OR 1=1” altijd waar is.

 2. Via een URL: Een hacker kan ook een SQL-injectie uitvoeren via een URL. Door specifieke parameters in de URL te manipuleren, kan hij de database beïnvloeden en gevoelige informatie onthullen.

In de praktijk

Een cyberaanval als deze komt in de praktijk vaak voor. Zo is recent nog gebleken in de zomer van 2023. Hier veroorzaakte deze kwetsbaarheid een groot datalek bij de bioscoopketen VUE. Ook kunnen hackers wanneer ze te ver in jouw systemen komen jouw systemen gijzelen. Dat een zogeheten ransomware aanval  niet ondenkbaar is laat de recente aanval op de Britse Royal Mail zien. 

Hoe kun je SQL-injecties voorkomen?

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen SQL injecties:

 • Gebruik parameterized queries: Hiermee voorkom je dat invoer direct in SQL-opdrachten wordt geplaatst.
 • Inputvalidatie: Controleer en filter gebruikersinvoer om kwaadaardige code te voorkomen.
 • Escapen van speciale tekens: Zorg ervoor dat speciale tekens in invoervelden correct worden geëscaped.
 • Laat periodiek testen: Laat je landschap periodiek extern testen. Hiermee simuleer je een hack en kan je zien hoe ver een hacker jouw landschap kan binnendringen.

Door deze maatregelen te nemen, minimaliseer je het risico op SQL-injecties en help je anderen om zich bewust te worden van dit gevaarlijke beveiligingslek. 

Is jouw IT landschap vatbaar voor een SQL-injectie?

Er bestaat dus best een grote kans dat jouw IT landschap in de huidige staat vatbaar is voor een dergelijke cyberaanval als deze. Om te voorkomen dat je een situatie creëert waar de slager zijn eigen vlees keurt is het dan ook verstandig om dit extern te laten testen. Niet zodat Carthago meer security scans verkoopt, maar omdat je jouw eigen landschap vaak als geen ander kent. Hierdoor bestaat een vergroot risico op blinde vlekken binnen het landschap. 

Door een externe test te laten uitvoeren gaat iemand blanco er in. Dit simuleert als het ware hoe een hacker zal gaan proberen jouw landschap binnen te komen. Met de uitkomsten van deze test kan je deze ongewenste gasten dan ook buiten de deur houden. 

Voor elke situatie een passende scan

Pentest

Ben je bezig met een audit? Of wil je weten hoe vatbaar jouw systemen zijn voor bedreigingen van buitenaf? Check het met een pentest! Het doel van een pentest is om beveiligingsproblemen preventief op te sporen om deze vervolgens op te kunnen lossen.

Vulnerability scan

Wil je weten waar jouw zwakke plekken liggen in je online omgeving? Laat een vulnerability scan uitvoeren en beheer proactief je beveiligingsrisico's. Patch je kwetsbaarheden en bescherm jouw organisatie!

Netwerkscan

Heb je een complex netwerklandschap en wil je je landschap beter beveiligen tegen ongeautoriseerde apparaten en services? Dan is een netwerkscan precies wat jij nodig hebt!

(Web)applicatie scan

Sta jij op het punt van live gaan maar moet je (web)applicatie nog worden gecontroleerd op kwetsbaarheden in de code of configuratie? Dan helpen we je graag verder zodat je zo snel mogelijk veilig live kan!

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »