Supply chain resilience

Wat is Supply chain resilience

Supply chain-resilience is de capaciteit van een bedrijf om te kunnen omgaan met onverwachte verstoringen in hun toeleveringsketen. Dit omvat zaken zoals natuurrampen, politieke instabiliteit, veranderingen in de marktvraag, en andere onvoorziene gebeurtenissen die de levering van grondstoffen of producten kunnen beïnvloeden. In de maakindustrie is supply chain-resilience van cruciaal belang, omdat dit bedrijven in staat stelt om producten op tijd te leveren en hun concurrentievermogen te behouden.

Een van de belangrijkste aspecten van supply chain-resilience is het hebben van een robuuste en flexibele toeleveringsketen. Dit betekent dat bedrijven niet afhankelijk moeten zijn van slechts één leverancier of grondstoffenbron, maar in plaats daarvan meerdere bronnen moeten hebben. Dit vermindert de kans dat een verstoring bij één leverancier of grondstoffenbron de gehele productieketen stillegt.

In de maakindustrie is supply chain-resilience van cruciaal belang, omdat productieprocessen vaak afhankelijk zijn van een groot aantal componenten en onderdelen die van verschillende leveranciers afkomstig zijn. Als er vertragingen optreden in de toeleveringsketen, kunnen productieprocessen worden onderbroken, waardoor bedrijven kostbare vertragingen en downtime ervaren.

Bijvoorbeeld, tijdens de COVID-19-pandemie ondervonden veel bedrijven in de maakindustrie vertragingen in de levering van onderdelen en materialen, vanwege beperkingen op internationale reizen en lockdowns die de transportmogelijkheden beperkten. Deze verstoringen hadden niet alleen invloed op de productie van bedrijven, maar ook op hun vermogen om aan de vraag van klanten te voldoen en winst te maken.

Table of Contents

Voorbeelden van supply chain resilience

Een voorbeeld van supply chain resilience in de praktijk is te zien bij de productie van Apple’s iPhone. Apple heeft verschillende strategieën geïmplementeerd om de veerkracht van hun toeleveringsketen te verbeteren en zich voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen die hun productie kunnen beïnvloeden.

Een van de strategieën van Apple is het hebben van een divers en wereldwijd netwerk van leveranciers en fabrikanten. Hierdoor kan het bedrijf snel schakelen en de productie verplaatsen naar andere locaties als er zich problemen voordoen op één specifieke locatie. Een ander voorbeeld is het hebben van langdurige relaties met hun leveranciers, wat leidt tot een betere communicatie en samenwerking in tijden van crisis.

Apple heeft ook geïnvesteerd in het opzetten van een robuuste en flexibele IT-infrastructuur die hun toeleveringsketen realtime in kaart brengt en hen waarschuwt voor potentiële problemen. Dit stelt Apple in staat om snel te reageren en alternatieve oplossingen te vinden als er zich problemen voordoen.

In 2020, toen de COVID-19-pandemie uitbrak, werden de toeleveringsketens van veel bedrijven wereldwijd verstoord. Apple was echter in staat om snel te reageren en hun productieketen aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Het bedrijf richtte zich op het diversifiëren van hun leveranciers, het aanpassen van de productiecapaciteit en het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het waarborgen van de supply chain resilience met een sterk IT landschap

Een goed IT-landschap met solide software architectuur is van vitaal belang voor het waarborgen van de supply chain resilience van een organisatie. Het hebben van de juiste IT-tools en software helpt organisaties bedrijven bij het beheren en monitoren van hun supply chain-activiteiten, het verbeteren van de zichtbaarheid van de supply chain en het minimaliseren van risico’s en verstoringen.

Een belangrijke factor bij het opzetten van een solide IT-landschap is het kiezen van de juiste softwareoplossingen. Organisaties moeten ervoor zorgen dat ze software gebruiken die geschikt is voor hun specifieke bedrijfsprocessen en die in staat is om hun supply chain-activiteiten te ondersteunen en te optimaliseren. Bovendien moeten deze softwareoplossingen robuust en betrouwbaar zijn om de dagelijkse bedrijfsactiviteiten te ondersteunen en problemen te voorkomen.

Een ander belangrijk aspect is het integreren van verschillende IT-systemen binnen de supply chain. Dit omvat bijvoorbeeld het integreren van inkoopsystemen, voorraadbeheersystemen, transportmanagementsystemen en warehouse management systemen. Het integreren van deze systemen zorgt voor een betere stroom van informatie en vermindert het risico op fouten en vertragingen.

Een solide IT-landschap stelt organisaties ook in staat om geavanceerde analyse- en voorspellende tools te gebruiken om hun supply chain-activiteiten te verbeteren en risico’s te minimaliseren. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van big data-analyse om trends en patronen in de supply chain te identificeren, waardoor organisaties snel kunnen reageren op veranderingen in de markt.

Veelgestelde vragen rondom supply chain resilience​

Supply chain resilience is het vermogen van een bedrijf om verstoringen in de toeleveringsketen te beheersen en te herstellen om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen.

Supply chain resilience is belangrijk omdat het bedrijven helpt om te anticiperen op en te reageren op verstoringen, waardoor ze veerkrachtiger worden en beter in staat zijn om te blijven opereren in onvoorziene omstandigheden.

De factoren die de supply chain resilience beïnvloeden zijn onder andere de complexiteit van de toeleveringsketen, de mate van afhankelijkheid van leveranciers en de beschikbaarheid van alternatieve leveranciers en logistieke routes.

Je kan de supply chain resilience van jouw organisatie verbeteren door de toeleveringsketen in kaart te brengen en te analyseren, door alternatieve leveranciers en logistieke routes te identificeren, door samen te werken met leveranciers om risico’s te verminderen en door voorbereid te zijn op verstoringen door middel van crisisplanning en noodplanning. Maar ook door deze verstoringen tot een minimum te bepreken, een sterk IT landschap draagt hier aan bij.

Technologie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de supply chain resilience door het bieden van real-time informatie over de status van de toeleveringsketen, door het mogelijk maken van samenwerking tussen verschillende partijen en door het bieden van hulpmiddelen voor het analyseren van risico’s en het nemen van beslissingen.

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »

Een revolutie teweegbrengen in de maak industrie

Hoe maatwerk software innovatie in de branche stimuleert

Download vrijblijvend ons whitepaper