Twee factor authenticatie (2FA)

Betekenis: Twee factor authenticatie 

Twee factor authenticatie, vaak afgekort tot 2FA is een methodiek waarmee een gebruiker zijn of haar indentiteit kan verifiëren. Bij een twee factor inlog is het voor de gebruiker vereist om twee stappen met succes te doorlopen om toegang te krijgen tot het account waarop ingelogd wordt. De eerste stap is hierin in veel gevallen het invullen van het wachtwoord van de persoon. Dit wachtwoord wordt vervolgens aangevuld met een code, de tweede factor voor de inlog. 
 
Het ontvangen van deze code kan op meerdere manieren. Zo is het mogelijk deze code te versturen via SMS. Op deze manier heeft de persoon die wil inloggen dus de inloggegevens nodig en toegang tot de mobiel i.c.m. het 06 nummer waarop de 2FA is ingesteld. Ook kan er worden gekozen om de code opvraagbaar te maken in een hiervoor bestemde app zoals bijvoorbeeld de authenticator app van google. Ook is het mogelijk deze code via de mail te verzenden. 
 
De meest veilige methodiek is om de code via een externe app te communiceren. SMS kan worden onderschept en wanneer een hacker toegang heeft tot het mailadres waarop de code binnenkomt is deze beveiliging alsnog zinloos. 
 
Wanneer je gebruik maakt van 2FA ben je verzekerd van een betere bescherming. Wanneer je gebruikersnaam uitlekt in combinatie met het bijbehorende wachtwoord heeft de cyber crimineel hier niks aan omdat hij geen toegang heeft tot de tweede factor van inlog. 

Gerelateerde content:

Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Lees verder »
Kennisbank

Datalek: vue bioscopen

Wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van een datalek kan dit grote gevolgen met zich meedragen. Dit heeft ook de bioscoopketen VUE ervaren in de zomer van 2023.

Lees verder »