Wat kan een UX designer voor mij doen?

Bij Carthago investeren we al enkele jaren in User Experience (UX) design. We zien dat bij steeds meer projecten een UX designer gevraagd wordt en we hebben ons UX team inmiddels uitgebreid. Wij zien opkomende vraag naar UX, maar zeker niet alle organisaties zijn al bekend met UX design en de voordelen hiervan. Door dit te lezen weet ook jij straks hoe jouw projecten nog succesvoller kunnen worden met behulp van UX.

 

Wat is een UX designer?

UX is de afkorting voor User Experience, ofwel gebruikerservaring. Een gebruiker is een persoon die een product, website of service gebruikt en daarmee een bepaald doel probeert te bereiken. De gebruiker zal hierbij een bepaalde ervaring hebben (goed, neutraal of slecht).

Een voorbeeld is het gebruik van een koffiezetautomaat. Je doel als gebruiker is, uiteraard, om koffie te zetten. Het liefst wil je een cappuccino met één klontje suiker. Je klikt door de interface van het apparaat heen en je bent een tevreden klant als er inderdaad cappuccino met suiker uitkomt. Maar als de interface onduidelijk is – je kan het knopje voor cappuccino niet vinden, je krijgt hem zonder suiker of het betalen lukt niet – zal je een negatieve ervaring hebben en voortaan ergens anders koffie halen.

Een UX designer is gespecialiseerd in het ontwerpen van die ervaring, zodat de gebruiker die cappuccino zo snel en makkelijk mogelijk uit het apparaat komt. Als de ervaring goed bevallen is, zal die gebruiker vaker terugkomen en er anderen over vertellen.

 

Wat is anders dan een UI of website ontwerper?

Een UI (user interface of gebruikersinterface) of website ontwerper zal zich beperken tot het visuele gedeelte, bijvoorbeeld hoe de webshop of gemeente afsprakenportaal eruit komt te zien. Het werkveld van een UX designer is breder. Hij of zij zal onderzoek doen naar wie de gebruiker van het systeem is en in wat voor omgeving en situaties het product wordt gebruikt. Daarnaast ontwikkelt een UX designer prototypes en test deze met gebruikers. Ook bekijkt een UX’er samen met de klant, opdrachtgever of andere specialisten, hoe het product bij de markt past en hoe het kan bijdragen aan het halen van bedrijfsdoelen.

 

Het verschil tussen UI en UX gevisualiseerd met een ketchupfles. (bron:https://www.nexwork.nl/updates/ux-vs-ui/)

 

Wat doet een UX designer?

Eerst begint de UX designer met het stellen van een hoop vragen. Wie is de opdrachtgever en wat doet het bedrijf, wie is de (beoogde) gebruiker, hoe wordt het product gebruikt en tegen welke problemen worden nu aangelopen? Daarna gaat de UX designer met al deze inzichten aan de slag om oplossingen te bedenken. Welke functionaliteiten moeten in de applicatie komen? Op wat voor apparaat gaat dit gebruikt worden? Op een mobiele telefoon, laptop of desktop, of misschien wel op een smartwatch of een computer die aan een machine vastzit? Van schetsen worden digitale ontwerpen en prototypes gemaakt, welke getest worden met gebruikers.

 

 

UX proces (bron: NN Group https://www.nngroup.com/articles/design-thinking/)

UX in combinatie met software ontwikkelen

Een UX designer is een teamplayer. Er wordt nauw samengewerkt met de Product Owner en het ontwikkelteam. Met de Product Owner wordt overlegd of de beoogde oplossingen en ideeën passen bij het bedrijf en de bedrijfsdoelen. Het software-ontwikkelteam wordt betrokken zodat de oplossing technisch haalbaar is en past binnen het tijdspad en er rekening gehouden wordt tijdens het ontwikkelen van software.

 

UX voor een kleiner budget: wanneer heeft het meerwaarde?

Iedereen profiteert van gebruiksvriendelijke applicaties. Meer bezoekers en gebruikers van applicaties en meer functionaliteiten en handelingen hebben meer profijt van een goede UX, dan wanneer het puur om een website met statische informatie draait. Ook bij kleinere budgetten biedt UX grote meerwaarde: je weet met welk doel je je nieuwe website ontwikkelt, voor wie je deze ontwikkelt en wat deze persoon nodig heeft om zijn taken succesvol uit te voeren op jouw website. Hierdoor ontwikkel je zeker de juiste functionaliteit, en bespaar je tijd en kosten doordat je dit niet achteraf hoeft te corrigeren.

 

Conclusie

Een UX designer bepaalt welke doelen de gebruikers willen bereiken met behulp van jouw product. Op deze manier ontwikkel je alleen functionaliteit die gebruikers ook echt zullen gebruiken. Door middel van gebruikerstesten weet je ook zeker dat gebruikers die functionaliteit op de juiste plek in de applicatie staat en ook echt werkt. Op deze manier profiteer je ook met een kleiner team of project van UX. En tevreden gebruikers zullen dit altijd aan anderen doorvertellen.

Interesse in UX bij jouw project? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

 

Auteur van deze blog:

Foto van Nadia Klomp

Nadia Klomp

User Experience Designer, Carthago ICT

Meer van Nadia

Samenvatting:

We zien dat bij steeds meer projecten een UX designer gevraagd wordt en we hebben ons UX team inmiddels uitgebreid. Wij zien opkomende vraag naar UX, maar zeker niet alle organisaties zijn al bekend met UX design en de voordelen hiervan.

Inhoud van blog