Welke online vergaderdienst kies ik?

Doordat veel werknemers nu thuiswerken zijn er andere manieren nodig om te communiceren. Dit kan door te telefoneren, maar een online vergaderdienst biedt meer mogelijkheden. Zo kun je vergaderen met een team, een presentatie geven en je scherm delen.

Om hier veilig gebruik van te maken, hebben we tips opgesteld. Ook zetten we de voor-en nadelen van elke vergaderdienst provider voor je op een rijtje.

Wat je als werkgever kunt doen

Adviseer ten eerste je werknemers over welke online vergaderdienst ze mogen gebruiken. Maak hierover een bewuste keuze. Verderop geven wij aan welke diensten wij adviseren.
Lees daarnaast de privacy voorwaarden van de online vergaderdienst goed door. Wees ervan bewust welke gegevens de dienst verzamelt en waar deze gegevens voor gebruikt worden.  Let hier extra op bij diensten van buiten de Europese Unie. Andere landen stellen vaak minder strenge eisen.
Zorg verder dat de dienst een versleutelde verbinding maakt en controleer of de vergaderdienst standaard gebruik maakt van encryptie, of dat er nog acties van de werknemers vereist zijn. 
Stel tenslotte een beleid op waarin wordt gesteld hoe werknemers om moeten gaan met videodiensten. In dit beleid zouden de volgende onderdelen kunnen staan:

  • Wat voor vergaderdiensten mogen de werknemers wel/niet gebruiken;
  • Welke informatie er wel en niet besproken kan worden tijdens een meeting;
  • Wat voor veiligheidsmaatregelen moeten genomen worden door de werknemer;
  • Welke instellingen werknemers in de vergaderdienst moeten instellen in verband met privacy en security;
  • Hoe een medewerker om moet gaan met de communicatie naar andere bedrijven/klanten die andere video bel software gebruiken;
  • Wat een werknemer aan zijn thuiswerkplek moet veranderen om het lekken van gegevens te voorkomen;
  • Of privéapparatuur gebruikt mag worden voor zakelijk videobellen;
  • Hoe werkenemers uitnodigingen kunnen versturen. Geef hierbij aan dat er alleen op uitnodiging mensen mogen deelnemen aan een meeting.

Wat je als werknemer kunt doen

Controleer ten eerste in de instellingen of alle beveiligingsopties staan ingeschakeld. Denk goed na voordat je je camera aanzet of je scherm deelt. Let erop dat er geen vertrouwelijke informatie in beeld staat. Bij het delen van je scherm kun je het beste alleen het document delen waar het op dat moment over gaat, in plaats van het hele scherm te delen
Geef van tevoren aan wanneer er vertrouwelijke informatie wordt besproken. Zo zijn andere deelnemers daar van bewust. Hierdoor kan iedereen er voor zorgen dat niemand meeluistert en dat niemand iets opneemt.
Kies een online vergaderdienst die voldoet aan de veiligheids- en privacy-eisen van de organisatie. Let ook op bij chatverzoeken via bijvoorbeeld e-mail. Dit kunnen phishing verzoeken zijn. Deel tenslotte de uitnodiging van de sessie nooit op openbare kanalen zoals sociale media.

Vergelijking online vergaderdiensten

We vergelijken acht verschillende online vergaderdiensten: Teams, Zoom, Slack, WhatsApp, Whereby, Skype, Signal en Meet(Google). Bij elke online vergaderdienst bekijken we welke gegevens terecht komen bij de diensten, welke versleuteling gebruikt wordt en wat het verdienmodel is. Ten slotte adviseren we, op basis van eerdergenoemde factoren, welke videodienst het best uit de test komt.

Teams

Teams is een online vergaderdienst van Microsoft. Als je veel programma’s van Microsoft gebruikt, is een groot voordeel dat Teams een goede integratie biedt tussen de verschillende Microsoft producten. Microsoft Office 365 valt hieronder. Zo kun je onder andere gebruik maken van het delen van bestanden. Het is ook erg geschikt voor grote meetings. Met de gratis versie kunnen tot 250 personen aan de meeting deelnemen. De betaalde versie kan tot wel tot 10.000 deelnemers bevatten. Het nadeel van de gratis versie is dat het een aantal functies mist. Denk hierbij aan het maken van notities, scherm delen, instant messaging en het plannen van een meeting.

Gegevens

Microsoft Teams verzamelt de volgende gegevens: adresboek, locatiegegevens, gespreksgegevens, gegevens over gesprekken (metadata) en gegevens koppelen met gegevens uit andere producten of profielen. Deze gegevens worden gebruikt om de app te kunnen gebruiken en om de app te verbeteren. De verwerkingsverantwoordelijke is geplaatst in Ierland. Oftewel, de gegevens blijven niet in Nederland, maar wel binnen de EU.

Versleuteling

Teams gebruikt voor de communicatie standaard 256-bit AES encryptie. Daarnaast is het verplicht voor servers om certificaten te gebruiken. Ook gebruikt het OAUTH, TLS, Secure Real-Time Transport Protocol (SRTP).  Dit zijn sterke en veilige protocollen.

Verdienmodel

Als verdienmodel gebruikt Teams een betaalde versie, waarin het extra features biedt tegenover de gratis versie. De prijs per maand voor de betaalde versie ligt tussen de € 4,20 en € 19,70 per gebruiker.

Zoom

Zoom is een online vergaderdienst welke snel is gegroeid onder thuiswerkers. Een groot voordeel is dat je met de gratis versie al een videocall met 100 personen kan houden. Een limiet bij de gratis versie is dat je maximaal 40 minuten per sessie kunt gebruiken als je meer dan twee deelnemers hebt. Bij een abonnement kunnen tot 300 personen deelnemen aan een meeting. Of zelfs tot 1000 deelnemers bij een nog uitgebreider abonnement.

Gegevens

Zoom verzamelt locatiegegevens, gespreksgegevens en gegevens over gesprekken (metadata). Deze gegevens worden gebruikt om de app te kunnen gebruiken en te verbeteren. Wanneer je Zoom via de website gebruikt, worden de gegevens ook gebruikt voor advertentie doeleinden. De verwerkingsverantwoordelijke zit in de VS. De gegevens blijven niet in Nederland en ook niet binnen de EU. Daarnaast is er rond Zoom wat controverse ontstaan. Zo deelde het, zonder daar transparant over te zijn, gegevens met Facebook. Eind maart 2020 heeft Zoom bekend gemaakt deze communicatie te stoppen.

Versleuteling

Ook was er controverse ontstaan rondom de versleuteling binnen Zoom. Zo claimde Zoom end-to-end encryptie toe te passen met daarnaast TLS 1.2. Echter bleken deze claims niet te kloppen. Zoom paste hierop de term end-to-end encryptie aan naar encrypted. Zoom heeft de laatste tijd stappen ondernomen om de versleuteling te verbeteren. Zo gebruikt het nu TLS met AES 256-bit encryptie, welke als sterk wordt beschouwd.

Verdienmodel

Zoom heeft een gratis versie en betaalde versie. De betaalde versie kost tussen de € 13,99 en € 33,-  per licentie per maand.

Slack

Slack biedt zowel een gratis als betaalde versie aan. Met de gratis versie kunnen 1-op-1 videocalls gemaakt worden. Met de betaalde versie kunnen groepen van maximaal 15 personen met elkaar bellen. Dit zal voor veel bedrijven te weinig zijn. Wel gebruiken veel bedrijven Slack. Voornamelijk voor de chat functionaliteiten.

Gegevens

Slack verzamelt de volgende gegevens: adresboek, locatiegegevens, gegevens over gesprekken (metadata). Deze gegevens worden gebruikt om de app te kunnen gebruiken en verbeteren. De verwerking verantwoordelijke zit in Ierland. De gegevens blijven dus niet in Nederland maar wel binnen de EU.

Versleuteling

Binnen Slack staat versleuteling standaard ingeschakeld. De gegevens worden zowel onderweg als bij opslag versleuteld. Voor deze encryptie worden sterke protocollen gebruikt zoals AES256 versleuteling en TLS1.2 protocollen.

Verdienmodel

Gratis versie waarbij 1-op-1 videogesprekken mogelijk zijn. Daarnaast zijn er betaalde versies waar maximaal 15 personen aan kunnen deelnemen. De betaalde versie kost tussen de € 6,25 en € 11,75 per gebruiker per maand (bij een jaarlijks abonnement).

Whatsapp

Een groot voordeel van WhatsApp is dat het in Nederland ongeveer 12 miljoen gebruikers telt. Dat betekent dat bijna iedereen gebruik maakt van WhatsApp en daardoor bijna iedereen via dat programma bereikbaar is. Een groot nadeel is dat videobellen niet werkt in de webversie. Hiervoor kun je beter de app gebruiken. WhatsApp is in 2014 overgenomen door Facebook. Facebook is een partij die zijn verdiensten haalt uit het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Echter zegt Facebook niet bij WhatsApp-berichten te kunnen vanwege de end-to-end encryptie.

Gegevens

WhatsApp verzamelt de volgende gegevens: adresboek, locatiegegevens, gegevens over gesprekken (metadata) en gegevens koppelen met gegevens uit andere producten of profielen. Deze gegevens worden gebruikt om de app te kunnen gebruiken en daarnaast om de app te verbeteren. De verwerkingsverantwoordelijke is geplaatst in Ierland. De gegevens blijven dus niet in Nederland maar wel binnen de EU.

Versleuteling

WhatsApp gebruikt end-to-end encryptie. Dat betekent dat een bericht versleuteld wordt bij het versturen. Wanneer het bericht bij de ontvanger aankomt wordt het pas ontsleuteld. Voor de versleutelingsprotocollen gebruikt Whatsapp het “Signal” protocol. Het Signal protocol wordt als veilig beschouwd.

Verdienmodel

Het verdien model van Facebook is het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Echter worden in Whatsapp geen advertenties getoond. Daarnaast biedt Whatsapp “Whatsapp for business” aan, ook dit product is gratis. De Whatsapp business API, gericht op grote bedrijven,  kost wel geld. Hier betaal je per bericht. Whatsapp biedt dit echter niet zelf aan maar doet dit via partners. Whatsapp krijgt hier ongeveer een halve cent per bericht voor.

Whereby

Whereby heeft zowel een gratis als een betaalde dienst. De gratis versie biedt ruimte voor maximaal vier personen per call. Met de betaalde versies kun je met 12 tot 50 personen tegelijk bellen, afhankelijk van het type abonnement. Daarnaast werkt Whereby op de desktop enkel met de web browser er is geen app voor beschikbaar.

Gegevens

Whereby verzamelt locatiegegevens en gegevens over gesprekken (metadata). Deze gegevens slaat Whereby ook buiten de EU op en worden in sommige gevallen deelt de vergaderdienst ze met derde partijen.

Versleuteling

Videostreams zijn bij maximaal 4 personen end-to-end versleuteld met DTLS-SRTP. Whereby maakt geen gebruik van end-to-end encryptie bij meer dan vier personen. Dan worden er videorouters gebruikt, welke de data ont sleutelen bij binnenkomst en versleutelen bij het verzenden. Hierdoor zijn de gegevens binnen de router af te luisteren, wanneer een kwaadwillende toegang tot zo’n router verkrijgen kunnen ze de communicatie afluisteren.

Verdienmodel

Whereby heeft een gratis en een betaalde versie, de betaalde versie kost $ 14,99 per kanaal per maand.

Skype

Skype is een bekende online vergaderdienst voor videocalls die gratis gebruikt kan worden. Er kan met maximaal 50 personen een call worden bijgewoond. Ook kun je zowel de applicatie als de webvariant gebruiken. Een nadeel van Skype is dat het geen goede reputatie heeft op het gebied van privacy. Zo kwam naar voren in de lekken van Edward Snowden, dat geheime diensten Skypeberichten kunnen afluisteren. Daarnaast heeft de betaalde versie (Skype for business online), bijna zijn end of life behaald. Deze zal eindigen in juli 2021, het is hierdoor niet aan te raden om Skype for business online aan te schaffen. Indien Skype for business nog gebruikt wordt in uw bedrijf, is het aan te raden dit uit te faseren en een andere dienst te gaan gebruiken. Migreer voor juli 2021 om problemen te voorkomen.

Gegevens

Skype verzamelt de volgende gegevens: adresboek, locatiegegevens, gespreksgegevens, gegevens over gesprekken (metadata), gegevens koppelen met gegevens uit andere producten of profielen. De gegevens worden gebruikt om de app te verbeteren en voor de werking van de app. De gegevensverantwoordelijke is gevestigd in Ierland, de gegevens blijven niet in Nederland en ook niet binnen de EU.

Versleuteling

Skype naar Skype gesprekken zijn altijd versleuteld. Wanneer er met Skype wordt gebeld via het telefoonnetwerk, is dit niet het geval. Skype gebruikt voor versleuteling TLS en AES 256-bit encryptie, wat een sterk algoritme is.

Verdienmodel

Skype verdient aan advertenties. Het heeft zowel een gratis als betaalde versie. De support voor de betaalde versie eindigt echter in juli 2021 en wordt vervangen door Teams. Daarnaast kun je betalen voor het bellen naar vaste nummers. De prijs om wereldwijd te kunnen bellen naar mobiele en vaste nummers kost € 15,60 per gebruiker per maand.

Signal

Signal is een open source en gratis vergaderdienst. Door vele professionals wordt het aangeraden als een privacy vriendelijke en veilige oplossing. Een nadeel van Signal is dat je enkel op je smartphone videogesprekken kunt houden. Daarnaast kan er met Signal met groepen een videocall gehouden worden, dit kan met groepen van maximaal 5 personen. Voor veel bedrijven is het echter te weinig om met maximaal 5 personen een video call bij te wonen.  Echter is Signal wel van plan dit uit te breiden naar een groter aantal.

Gegevens

Signal verzamelt enkel gegevens die noodzakelijk zijn voor de werking van de app. De verwerkingsverantwoordelijke zit in de VS, maar de gegevens blijven wel binnen Nederland.

Versleuteling

Signal gebruikt end-to-end versleuteling, hiervoor gebruikt Signal het Signal protocol. Het Signal protocol is een open source crypto grafisch protocol voor end-to-end versleuteling. Dit protocol (ook gebruikt door Whatsapp) wordt als veilig beschouwd.

Verdienmodel

Signal is een gratis dienst en enkel afhankelijk van donaties.

Meet

Meet is een gratis videodienst van Google. Het werkt zowel in de browser als via een applicatie. Je kunt met maximaal 150 personen tegelijkertijd vergaderen.

Gegevens

Google verzamelt met Meet de volgende gegevens: adresboek, locatiegegevens, gespreksgegevens, gegevens over gesprekken (metadata) en koppelen gegevens met gegevens uit andere producten of profielen. Het gebruikt deze gegevens om de app te kunnen verbeteren en voor gebruik van deze app. De locatie van de verwerking verantwoordelijke is in Ierland gevestigd, de gegevens blijven niet in Nederland. De gegevens blijven binnen de EU.

Versleuteling

Meet gebruikt versleuteling welke standaard staat ingeschakeld, echter maakt het geen gebruik van end-to-end encryptie. Hierdoor is Google in staat om de berichten en gesprekken af te luisteren.

Verdienmodel

Meet haalt zijn inkomsten uit gepersonaliseerde advertenties. Het betaalde plan van Google Meet (Google Workspace Essentials) kost $8 per gebruiker per maand, hierbij zitten ook andere Google diensten inbegrepen.

Ons advies

Oplossing Privacy Versleuteling Functionaliteit Kosten Overall
Signal + ++ ++ +
Teams + ++ ++ +/- +
Meet + + ++ +/- +
Slack + ++ + +/- +
Whereby + + +/- +/-
Skype ++ + +/- +/-
Zoom +/- ++ +/-
Whatsapp +/- ++ +

De conclusie is afhankelijk over wat de wensen en eisen zijn voor je bedrijf. Zo zijn er uiteraard per bedrijf verschillende standaarden die aangehouden dienen te worden op het gebied van privacy en veiligheid. Er zijn natuurlijk ook verschillen aan benodigde features. Als je met meer dan tien personen gelijktijdig wil vergaderen kies je een andere online vergaderdienst. Daarnaast kan integratie met huidige applicaties een rol spelen.

Wanneer er naar de privacy gekeken wordt, wint Signal met zijn kleine hoeveelheid data verzameling en end-to-end encryptie. Echter heeft Signal maar weinig functionaliteit om met groepen te videobellen. Qua privacy komt Zoom als minste uit de test. Er zijn al enkele datalekken in de media verschenen van deze software. Daarna komen de grote bedrijven zoals Microsoft en Google met hun oplossing. Deze zijn een goede keuze en bieden genoeg flexibiliteit. De prijzen van de verschillende diensten zit ongeveer allemaal tussen de 0 en 20 euro per gebruiker. Bij grote aantallen gebruikers binnen een organisatie is het interessant om dit te vergelijken.

Naast privacy zijn de functionaliteiten van de applicatie natuurlijk ook erg belangrijk. De vergaderdiensten (WhatsApp, Signal en Slack) hebben allemaal te weinig functies voor videobellen. Zo limiteren deze diensten het aantal deelnemer te veel volgens veel bedrijven.

Wil je meer weten of advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op                                                                                     

Auteur van deze blog:

Picture of Martijn Roosenboom

Martijn Roosenboom

Security & Applicatiebeheer, Carthago ICT

Meer van Martijn

Samenvatting:

Inhoud van blog