Data beveiliging: 4 tips om jouw data beter te beveiligen

Data beveiliging verbeteren: 4 tips om jouw data beter te beveiligen

Heb jij de indruk dat de beveiliging van jouw online omgeving wel op orde is? Is je antwoord ‘ja’? Denk daar dan nog eens goed over, want tegenover jouw ja staat het feit dat data beveiligen steeds uitdagender wordt. Door de stijging in het aantal digitale oplossingen blijft het belang van een goede data beveiliging stijgen.

Daarom wil je geen steken laten vallen in het beveiligen van je data. Data beveiligen verbeteren binnen jouw organisatie? Ga dan direct aan de slag met deze vier tips!

  • Maak regelmatig een back-up
  • Realiseer bewustwording
  • Vertrouwen is goed, controleren is beter
  • Zorg voor goede beveiliging
 

We lichten ze graag aan je toe.

#1 Maak regelmatig een back-up

Door regelmatig back-ups te maken voorkom je gegevensverlies. Doordat je regelmatig een back-up uitvoert, heb je altijd een punt om op terug te vallen wanneer er onverhoopt iets fout gaat. Deze ‘’fout’’ hoeft overigens niet direct het falen van de beveiliging te betekenen. Denk hierbij ook aan een storing in een systeem, waardoor werk verloren kan gaan.

#2 Realiseer bewustwording

Als verantwoordelijke voor de data beveiliging (en dus waarschijnlijk de lezer van dit blog) weet jij prima hoe belangrijk data veiligheid is. De gevaren? Je kent ze allemaal en ziet ze van kilometers ver al aankomen. Jouw collega’s houden zich echter met hele andere dingen bezig.

Hierdoor zijn de gevaren hen een stuk minder bekend. Wil je goede data beveiliging waarmaken? Realiseer dan eerst bewustwording rondom het belang hiervan bij iedereen binnen je organisatie. De menselijke factor is in veel gevallen namelijk een grote – zo niet de grootste – zwakke schakel wanneer het op IT security aankomt.

#3 Vertrouwen is goed, controleren is beter

Het klinkt logisch, het is logisch, maar toch benoemen we het. Vertrouwen op je systemen, collega’s en IT security wil je zo graag doen, maar toch is controleren echt beter. Het regelmatig uitvoeren van controles rondom IT security van jouw bedrijf is van enorm belang!

Niks is veranderlijker dan de organisatie en haar processen. Grote kans dus dat de data beveiliging die ooit zo goed aansloot dat op dit moment niet meer doet.

Los van de organisatie zijn er misschien ook veranderingen (zoals updates) doorgevoerd in de systemen die worden gebruikt (of zijn deze misschien net iets te lang niet gedaan?). Deze updates brengen in negen van de tien gevallen vaak veel goeds met zich mee.

Toch bestaat de kans dat er iets kapot is gegaan in de beveiliging. Ook om deze reden is het regelmatig uitvoeren van security scans erg belangrijk. Daarnaast is het bij Carthago ICT mogelijk om een ethical hacker in te huren. Deze spoort alle gevaren binnen jouw organisatie op op gebied van IT, software en security.

#4 Zorg voor goede beveiliging

Nog zo’n open deur… Maar misschien wel de belangrijkste! Om de data in jouw bedrijf veilig te houden, zijn zaken als encryptie en wachtwoorden van groot belang. Het waarborgen hiervan kan onder andere worden gedaan door het implementeren van een 2 factor authenticatie systeem of een password manager binnen je organisatie.

software naar een hoger niveau

Samen sparren over jouw databeveiliging?

Carthago ICT is een totaalleverancier op het gebied van Softwareontwikkeling, UX, Architectuur en IT Security.

Laten we samen jouw databeveiliging naar een hoger niveau brengen!

verbeter je data beveiliging

Samenvatting:

Inhoud van blog

Auteur van deze blog: