Een toegankelijke website is een website die door iedereen gebruikt kan worden, ongeacht eventuele beperkingen. Dit kan variëren van visuele of auditieve beperkingen tot motorische of cognitieve beperkingen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website voldoet aan de WCAG-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines).
In deze blog geven we enkele tips om de online toegankelijkheid van een website te verbeteren.
Gebruik duidelijke en goed leesbare lettertypen
Gebruik lettertypen die goed leesbaar zijn, zoals Arial, Verdana of Helvetica. Vermijd schreeflettertypen en gebruik een minimale lettergrootte van 12 pixels.
Maak gebruik van contrast
Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren om de leesbaarheid te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld donkere letters op een lichte achtergrond of vice versa.
Maak gebruik van ondertiteling en audiodescriptie voor video’s
Voor mensen met een auditieve beperking is het belangrijk dat video’s worden voorzien van ondertiteling.
Voor mensen met een visuele beperking is audiodescriptie een uitkomst, omdat zij zo kunnen volgen wat er in de video gebeurt.
Maak gebruik van logische koppen
Gebruik logische koppen (h1, h2, h3, etc.) om de structuur van uw website aan te geven. Dit helpt gebruikers om de inhoud van uw website beter te begrijpen en gemakkelijker te navigeren.
Zorg voor een eenvoudige en consistente navigatie
Een eenvoudige en consistente navigatie is belangrijk voor mensen die moeite hebben met het vinden van informatie op uw website. Zorg daarom voor een duidelijke en gemakkelijk te begrijpen navigatiebalk.
Een goede richtlijn hierbij is om te gaan voor een menu / navigatie lay-out waar mensen al bekend bij zijn. Hiervoor kan je inspiratie opdoen bij websites van grote bedrijven of webshops. Wanneer een bezoeker goed op deze sites kan navigeren zal die op jouw site niet voor verrassingen komen te staan.
Maak gebruik van tekstequivalenten voor niet-tekstuele inhoud
Niet-tekstuele inhoud, zoals afbeeldingen, diagrammen en grafieken, moeten worden voorzien van een tekstequivalent om ervoor te zorgen dat mensen met visuele beperkingen de inhoud van uw website begrijpen.
Mensen met visuele beperkingen kunnen geen afbeeldingen zien, daarom is het belangrijk om een alternatieve tekst te gebruiken. Dit is niet alleen nuttig voor slechtzienden, maar ook voor zoekmachines om de inhoud van uw website beter te begrijpen.
Test uw website op toegankelijkheid
Om er zeker van te zijn dat uw website voldoet aan de WCAG-richtlijnen, kunt u uw website laten testen op toegankelijkheid. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om dit te doen. Denk hierbij aan:
- Tools om kleurcontrast te testen
- Zelf een tekst laten lezen met een screenreader
- Tools die de tabvolgorde op een website visueel maken
Tip 8, bekijk ons webinar met nog veel meer tips:
Webinar: De impact van online toegankelijkheid
Dit zijn slechts een paar van de vele stappen die je kunt nemen om de toegankelijkheid van je website te verbeteren. Wil je echter echt naar het volgende niveau gaan en ervoor zorgen dat je website aan de hoogste normen voldoet, dan raden we je aan om deel te nemen aan ons webinar over de WCAG-richtlijnen en de European Accessibility Act. Onze experts zullen je helpen om een diepgaande kennis te krijgen over toegankelijkheid en je stap voor stap begeleiden bij het implementeren van deze richtlijnen op je website.
Dus waar wacht je nog op? Schrijf je nu in voor ons webinar en zorg ervoor dat jouw website voor iedereen toegankelijk is!