Highcode en lowcode software ontwikkeling zijn twee verschillende benaderingen om software applicaties te maken. Maar wat is nou precies het verschil tussen highcode en lowcode software ontwikkeling?
Het belangrijkste verschil tussen beide is de hoeveelheid code die nodig is om de applicatie te bouwen en aan te passen.
Highcode software
Highcode software ontwikkeling is de traditionele manier van programmeren, waarbij een software ontwikkelaar de code schrijft en levert. Highcode software ontwikkeling biedt veel flexibiliteit en controle over de applicatie, maar het vereist ook veel expertise en tijd.
Highcode software ontwikkeling is dan vooral ook geschikt voor complexe en unieke applicaties die niet haalbaar zijn met lowcode.
Lowcode software
Lowcode software ontwikkeling is een moderne manier van programmeren, waarbij een software ontwikkelaar gebruik maakt van visuele bouwstenen, zoals drag-and-drop en pull-down menu’s, om de applicatie te genereren. Lowcode software ontwikkeling vereist door deze bouwstenen minder handmatige code.
Lowcode software ontwikkeling is geschikt voor een breed scala van applicaties, van ERP-systemen tot sales pricing applicaties.
Verschil tussen highcode en lowcode software ontwikkeling
Een vuistregel om onderscheid te maken tussen highcode en lowcode software ontwikkeling is als volgt:
- Highcode – complex en alleen te ontwikkelen door ervaren ontwikkelaars.
- Lowcode – snelle realisatie, vereist basiskennis van coderen.
Voorbeeld Highcode
Een voorbeeld van highcode software ontwikkeling is het maken van een website met HTML, CSS en JavaScript. Dit zijn programmeertalen die de ontwikkelaar moet leren en gebruiken om de structuur, stijl en functionaliteit van de website te bepalen.
De ontwikkelaar moet elke regel code handmatig schrijven en testen. Highcode software ontwikkeling geeft veel vrijheid en maatwerk, maar kost hierdoor ook tijd en is complex.
Voorbeeld Lowcode
Een voorbeeld van lowcode software ontwikkeling is het maken van een app met Mendix. Dit is een platform dat visuele tools en kant-en-klare modules biedt om de app te bouwen. De ontwikkelaar hoeft niet veel code te schrijven, maar kan de app samenstellen door de modules te slepen en neer te zetten.
De app wordt automatisch gegenereerd, gecompileerd en geïmplementeerd. Lowcode software ontwikkeling maakt het mogelijk om snel en eenvoudig een werkende app te maken, maar het heeft ook beperkingen in de aanpassingsmogelijkheden.