Hoe ontstaat een datalek? 5 praktijkvoorbeelden

Het ontstaan van een datalek, dat wil je te allen tijde voorkomen. Door te weten hoe een datalek kan ontstaan, kan je jouw organisatie er beter tegen wapenen. Om deze reden hebben wij 5 praktijkvoorbeelden verzameld in deze blog om te laten zien hoe een datalek kan ontstaan. 

Een misvatting rondom datalekken is dat het alleen kan gebeuren wanneer je slachtoffer word van een cyberaanval. Een datalek kan namelijk ook gebeuren door een menselijke fout, zoals het fysiek verliezen van een laptop, USB-stick of hardeschijf. 

De oorzaken van een datalek bij organisaties zijn:

#1 Een hacker krijgt toegang tot de database

Een datalek kan optreden wanneer een hacker toegang krijgt tot de database van een bedrijf die de persoonlijke informatie van een klant bevat, zoals naam, adres, e-mailadres en creditcardgegevens.

#2 Versturen van gegevens naar verkeerde persoon

Een ander voorbeeld van een datalek is wanneer een medewerker per ongeluk een bestand met persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger stuurt.

#3 Onvoldoende beveiliging van data

Er kan ook een datalek optreden als het bedrijf niet over voldoende gegevensbeveiliging beschikt en klantgegevens worden gestolen door een derde partij.

#4 Fysiek verliezen van gegevens

Een ander voorbeeld is wanneer een medewerker een USB-stick of fysieke harde schijf verliest die gevoelige informatie bevat, zoals wachtwoorden en inloggegevens. 

#5 Fout in systeem

Een datalek kan ook optreden wanneer een bedrijf een fout maakt in zijn systeem door klantinformatie openbaar te maken.

Meest voorkomende oorzaken van een datalek

Voorbeelden van de meest voorkomende datalekken in de praktijk zijn: hacking of phishing, kwijtraken van informatiedragers en / of het verkeerd of onveilig versturen van e-mails.

Van bovenstaande oorzaken is het de laatste, het versturen van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger de grootste oorzaak van een datalek. Dit is namelijk in 63% van de gevallen de oorzaak. De hierna meest voorkomende oorzak is het kwijtraken of verliezen door diefstal van een informatiedrager (laptop). Dit is 14% van de gevallen de oorzaak.

wat is een datalek voorbeelden

Samenvatting:

Jezelf wapenen tegen een datalek? Dat doe je het beste als je de potentiële oorzaken weet!

Inhoud van blog