Nationale Database Flora & Fauna (NDFF)

Workshop Accessibility

Over Nationale Database Flora & Fauna (NDFF)

De NDFF bundelt, uniformeert en valideert natuurgegevens in Nederland. De gegevens brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van planten- en diersoorten en zijn voor iedereen beschikbaar via een eenmalige levering of een abonnement. Er zijn ruim 200 miljoen waarnemingen in de NDFF opgeslagen.

Voordat waarnemingen zichtbaar zijn, worden ze eerst gevalideerd. Dat gebeurt aan de hand van kennisregels en beoordelingen van experts.

Waarnemingen in de NDFF zijn afkomstig van professionele en vrijwillige waarnemers. De gegevens zijn voor iedereen toegankelijk, via een abonnement of een gegevenslevering.

De vraag

Het ontwikkelteam bij de Nationale Database Flora & Fauna (NDFF) liep tijdens de complete herbouw van de database aan tegen het volgende vraagstuk: “hoe zorgen we dat iedereen dit kan gebruiken?”.

Tijdens de herbouw wil het team namelijk actief sturen op een gebruiksvriendelijke applicatie. Echter ontbrak intern de kennis die nodig was om dit te realiseren. Om deze reden heeft de NDFF bij ons aangeklopt om hun hierbij te helpen.

"Hoe zorgen we dat iedereen dit kan gebruiken?"

Het resultaat

Onze expert op het gebied van online toegankelijkheid; Ronald heeft tijdens een workshop de basis van accessibility uitgelegd aan het gehele ontwikkelteam bij onze klant.

Zowel voor designers als ontwikkelaars

Met zowel de designers als de ontwikkelaars hebben we het onder andere gehad over kleurgebruik, het correct beschrijven van afbeeldingen en pagina-titels. Ook hebben we geprobeerd een reis te boeken zonder muis, en de juiste datum van een concert te vinden. Bij het afronden hebben we het nog even kunnen hebben over de specifieke uitdagingen die het NDFF heeft, en een mogelijke werkwijze om daarmee om te gaan.

Het team is nu goed op de hoogte van alle uitdagingen op accessibility-gebied, en we hebben er vertrouwen in dat ze er nu voor kunnen zorgen dat iedereen de nieuwe NDFF kan gebruiken.

 

Wil je met jouw ontwikkelteam ook een workshop? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!

"De workshop was erg geslaagd en men was erg enthousiast over de opgedane kennis"