Cursus Kennisdeling

Donderdag 13 september was het dan zover, de cursus kennisdeling, gegeven door ExplainIT. Als voorbereiding moest iedereen nadenken over een werkgerelateerd onderwerp, waar je een presentatie over zou kunnen geven.

De voorbereidingen

Vol goede moed verzamelden we ons om half tien ’s morgens bij het gebouw van ExplainIT. Na eerst een kop koffie gingen we aan de slag en het gebruikelijke voorstelrondje gingen we aan de slag. Ieder van ons moest drie werkgerelateerde onderwerpen op papier zetten waarover we die middag wel onze kennis wilden delen. Dit was leuk om van elkaar te horen. Vooral omdat het beeld dat we van elkaar hadden niet altijd klopte.

Vervolgens gingen we in groepjes van drie vormen van kennisdeling op papier zetten. Allerlei vormen kwamen daar voorbij: presentaties, workshops, blogs, pair programming,  youtube filmpjes, en nog veel meer. Belangrijke ‘eyeopener’ was toch wel dat de vorm moet worden afgestemd op de situatie en de doelgroep. Maar vooral dat ieder van ons zijn kennis moeten delen  op de manier die het beste bij hem of haar past.

De ochtend werd afgesloten met een tripje LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen). Na een korte uitleg over de theorie hebben we dit principe in groepjes van twee geoefend. Mede dank zij de feedback van de docent was dit heel leerzaam. Vooral het samenvatten vergeet je in de praktijk van alledag nog wel eens, terwijl dat toch een belangrijke stap is.

Daadwerkelijke kennisdeling

Na een uitstekende lunch bij van der Valk was de middag gewijd aan het geven van een presentatie. Ieder van ons mocht zijn of haar eigen vorm kiezen. Op weg geholpen door een duidelijke uitleg van de docent over het geven van presentaties kreeg we allemaal ruim een half uur de tijd om onze presentatie voor te bereiden. Deze tijd hadden de meesten van ons wel nodig, omdat je een goede presentatie niet zomaar uit je mouw schudt (natuurtalenten daar gelaten en die waren zeker aanwezig).

Na de koffiepauze was het dan eindelijk zover. Eén of andere vorm van kennisdeling voor ieder van ons. De meesten van ons kozen voor het geven van een presentatie en onder andere de volgende onderwerpen kwamen aan bod: Git flow, Internet of Things, samenwerking in een internationaal Scrum-team, event sourcing, Docker, native mobile development, AlpaZero. Zelfs een tooltje om de planten in je huiskamer te digitaliseren kwam aan bod: de XIAOMI, “Original Xiaomi 4 in 1 Flower Plant Light Temperature Tester Garden Soil Moisture Nutrient Monitor”. De oplossing die een software ontwikkelaar kiest voor het probleem hoe je planten goed te onderhouden!

Het resultaat

Dankzij de goede feedback van de docent en de medecursisten zijn we door het geven van de presentatie allemaal weer een stuk vaardiger en wijzer geworden. Het was ook fijn dat de docent bij het geven van de cursus onze wensen als leidraad heeft gebruikt. Kortom het was een leuke en leerzame cursus met een prettige afwisseling tussen theorie en praktijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Het laatste nieuws:

Nieuws

Fiets naar je werk week

Fietsen is diep verweven in het DNA van Carthago, zo pakken diverse collega’s met enige regelmaat de fiets naar het kantoor, of de racefiets / mountainbike in hun vrije tijd.

Verder lezen »
Nieuws

Welkom: Frank Reijns

Mijn naam is Frank Reijns, wonend in Enschede. Ik begin als Medior Consultant bij Carthago en heb een achtergrond vanuit de IT-audit en consultancy in

Verder lezen »
Nieuws

Carthago Open Darts Master

Een jaarlijkse gewoonte bij Carthago is ons Dart Toernooit: de Carthago Open Darts Master. Als onderdeel van ons actieve vitaliteit programma organiseren wij een dart toernooi tussen de vestigingen van ons bedrijf.

Verder lezen »