Carthager Rik bezoekt GSAS summit in Barcelona 🇪🇸

Medewerkers worden vanuit Carthago aangemoedigd om te investeren in de doorontwikkeling van hun kennis en vaardigheden. Hiervoor is jaarlijks een budget beschikbaar om te besteden aan opleidingen en conferenties.

Zo heeft Rik in oktober de GSAS (Global Software Architecture Summit) in Barcelona bezocht en verteld hier graag meer over in deze blog!

Rik Bentsink op de GSAS voor Carthago ICT

Werkbezoek gecombineerd met vakantie

Rik vertrekt een week voor de GSAS al naar Spanje om eerst te genieten van een weekje vakantie in de natuur. Na een lange reis met veel wachten op Schiphol, iets met de security wachtrij en verlate vlucht, komt Rik met een huurauto aan bij een rustig rural hotel dicht bij Montserrat. Hier komt Rik tot rust met mooie wandelingen, trailrunnen met de hoteleigenaar, culture snuiven en (veel) lekker eten.

Na een week rust vertrekt Rik naar Barcelona om daar een met een gehuurde fiets de stad te verkennen, denk aan de kathedraal, La Sagrada Familia en Parc Güel. 

La Sagrada Familia Architecture Model

Antoni Gaudi heeft ruim 100 jaar geleden (waarschijnlijk als allereerste) een geïnverteerd 3D model gemaakt van touw ten behoeve van de haalbaarheid van de architectuur.

Rik zijn bezoek aan Global Software Architecture Summit

Na alle historische architectuur heeft Rik de GSAS bezocht voor het opdoen van kennis en de huidige inzichten binnen de software architectuur community. Dit jaar was het thema statistieken met als doel software architectuur meetbaar te maken waarbij “fitness functions” erg belangrijk zijn.

Dag 1 – GSAS hoogte punten:

Testing Software Architecture by Mark Richards

Mark laat zien hoe je met triggered en continuous fitness functions antwoord kan geven op de volgende vragen:

  • Hebben wijzigingen in de functionaliteit invloed op de architectuur?
  • Hebben veranderingen in de omgeving invloed op de architectuur?
  • Hoe kun je de integriteit van de architectuur verifiëren en demonstreren?
 

Definitie architectuur fitness functions

“An architectural fitness function provides an objective integrity assessment of some architectural characteristic(s).”

Metrics for Architects by Alexander van Zitzewitz

Alexander laat zien hoe je met tooling de structurele kwaliteitskenmerken kan visualiseren om zo snel inzicht te krijgen in de staat van je applicatie op de schaal tussen “Clean” en “Spaghetti” code. Denk aan mate van koppeling en hoeveelheid circulaire referenties.

Workshop Thinking Architecturally by Nathaniel Schutta

Aan de hand van een kata de belangrijkste operationele karakteristieken bepalen voor de verschillende gebruikers. Gevolgd door de bijbehorende architectuur keuzes en fitness functies/signals om deze meetbaar te maken.

http://fundamentalsofsoftwarearchitecture.com/katas/

De fitness functies/signals kunnen ook functioneel zijn, dus alles wat belangrijk is voor de business.

Dag 2 – GSAS hoogte punten:

Architectural Modularity and Granularity by Mark Richards

Mark licht de redenen toe waarom je een service wilt opknippen maar ook waarom niet.

Aligning Architecture with Responsibility Indices by Michael Feathers

Michael legt uit hoe Conway’s Law toe te passen is op software ontwikkeling. Dus als de organisatie structuur niet overeenkomt met de software architectuur dit snel tot “onverwachte problemen” leidt.

Ook Micheal haald Miller’s law aan “The Magical Number Seven, Plus or Minus Two: Some Limits on Our Capacity for Processing Information” om dit te gebruiken voor het structureren van je applicatie/classes etc.

Mastering Visual Communication for Software Architecture by Jacqui Read

Jacqui laat zien hoe je diagrammen effectief kunt inzetten om je boodschap over te brengen voor je stakeholders. Welke technieken moet je wel maar ook zeker niet gebruiken (of met mate).

Wat mij vooral is bijgebleven is dat je goed moet opletten op je kleur gebruik en helderheid/contrast om zo alle verschillende manieren hoe mensen kleuren zien te ondersteunen, zie foto “A palette I created”. In haar voorbeeld was de oplossing eenvoudig door 1 kleur minder te gebruiken.

Definitie van de dag, complexiteit by Vladik Khononov:

“Identify design decisions that increase cognitive load”

Quote van de dag (dag 1), door de meeste sprekers gebruikt:

“It depends”

Op een software architectuur vraag is vaak niet zomaar een antwoord, het hangt altijd van veel factoren af. Daarom werd er vaak gezegd: er is geen goede architectuur, wel een minst slechte”.

Quote van de dag (dag 2) by Mark Richards

“Monoliths are not dead”

Tijdens de Q&A kwam de vraag wat een ondergewaardeerde architectuur was. Hierbij noemde elke architect op het podium een “monolithische variant”.

  • Microkernel / plug-in pattern
  • Modular Monolith
  • Pipe & Pole
  • Normal Monolith
  • Throw a way architecture

Ook jezelf blijven ontwikkelen tijdens je werk als ontwikkelaar?

Carthago ICT stimuleert haar medewerkers enorm om dit te doen! Zo heb je een jaarlijks budget wat je aan opeleidingen, trainingen en conferenties kan besteden!

Kijk bij onze openstaande vacatures & wie weet tot snel! 

Samenvatting:

Rik heeft zijn bezoek aan de Global Software Architecture Summit in Barcelona gecombineerd met zijn vakantie! Hij vertelt je graag meer over zijn ervaringen in Spanje & zijn inzichten die hij heeft opgedaan tijdens de GSAS.

Gerelateerde berichten:

Het laatste nieuws:

Nieuws

Fiets naar je werk week

Fietsen is diep verweven in het DNA van Carthago, zo pakken diverse collega’s met enige regelmaat de fiets naar het kantoor, of de racefiets / mountainbike in hun vrije tijd.

Verder lezen »
Nieuws

Welkom: Frank Reijns

Mijn naam is Frank Reijns, wonend in Enschede. Ik begin als Medior Consultant bij Carthago en heb een achtergrond vanuit de IT-audit en consultancy in

Verder lezen »
Nieuws

Carthago Open Darts Master

Een jaarlijkse gewoonte bij Carthago is ons Dart Toernooit: de Carthago Open Darts Master. Als onderdeel van ons actieve vitaliteit programma organiseren wij een dart toernooi tussen de vestigingen van ons bedrijf.

Verder lezen »