Masters of IKT: Een Duik in Vitaliteit en Stressverlichting

25 mei had ik het genoegen om met Herman naar het event “Masters of IKT | Vitaliteit, zelfzorg of bedrijfsbeleid?” In Hengelo te gaan. Met een inzicht in stress presentatie van Thijs Launspach. 

Een vitaliteit event klonk gelijk interessant voor mij om heen te gaan, aangezien we binnen Carthago bezig zijn met vitaliteit. Zijn wij goed op weg en wat kunnen wij nog meer doen, zijn de vragen die wellicht op deze event wat verder beantwoord kunnen worden. Dus op naar Hengelo!

Stress ervaart iedereen wel eens. Gezonde spanning is goed om net een beetje extra te kunnen geven of gemotiveerd te raken. Om daarna weer lekker te ontspannen en op te laden voor de volgende keer. Maar wat als die ontspanning niet komt, en de je batterij niet goed op kan laden? Teveel en langdurig stress ervaren is zowel mentaal als lichamelijk niet prettig,  op z’n zachts gezegd.

Thijs leidde ons langs de mogelijke oorzaken van stress, wat de signalen en gevolgen kunnen zijn, en wat drie bewezen manieren zijn om stress te verlichten.  

Oorzaken van stress

De oorzaken van stress kunnen voor iedereen verschillend zijn, zoals ook de signalen die kunnen aangeven dat je last hebt van stress. 

Maar wat is het gevolg van stress op lange termijn? De afbeelding hierboven geeft aan welk stress niveau gezond is vs ongezond. En welke klachten daar bij komen kijken. Helemaal links zie je “lame” staan. In ons huidige samenleving is stress meer aanwezig dan verveling, maar verveling kan ook hetzelfde effect hebben als teveel stress. Dus niet te weinig gaan doen ;). 

De rechterkant is waar je als mens zo min mogelijk in wilt zitten. Maar hoe herken je dat je al naar die rechterkant toe aan het werken bent?

Daar zijn lijsten voor, de signalen die kunnen aangeven dat je teveel aan het stressen bent. Betekent dit dat elk signaal door stress komt? Nope, maar dat betekent niet, dat als de oorzaak onbekend is, je niet hier op moet acteren. Want als je echt goed last krijgt van de stress klachten, dan kan eruit komen een lang proces zijn. 

Stress signalen

Wat kun je doen als je één van deze signalen herkent. Praten! Praat op het werk met je teamlead, coach of iemand waar je je comfortabel bij voelt. Praat met je vrienden en/of familie. Mijn ervaring is dat iemand hetzelfde heeft ervaren of iemand kent die ook met klachten rond loopt. Ook al is het iets kleins, erover praten zou geen probleem moeten zijn en het kan zelfs opluchten. Hoe stom het probleem ook lijkt in je hoofd. 

En wat kun je dan alvast doen om je stress te verlichten?

Thijs gaf drie bewezen manieren. Maar iedereen is anders, dus als dit niet werkt, probeer een manier te vinden die voor jou werkt.

  • Wandelen! En dan vooral in de natuur. 
  • Schrijven! Schrijf alles uit je hoofd. Die boodschappen die je nog moet doen, de mails die je nog moet kijken, ideeën wat je nog hebt. Dump het op papier (brain dump) en ga weer verder waar je mee bezig was, of sluit je werkdag af, zodat je thuis lekker iets anders kan doen.
  • Ademen! Meditatie, in welke vorm dan ook, of ademhalingsoefeningen kan al helpen.

Het grootste probleem wat ik zelf heb is om er mee te starten, en om het te blijven doen. Dus tips zijn welkom! Hoe zorg jij dat je deze manieren (of andere manieren) vol kunt houden?

Het event eindigde voor Herman en mij met een gesprek met het fitste bedrijf van 2022, Benchmark (Almelo). Natuurlijk zijn we dan geïnteresseerd in wat hun anders doen dan Carthago. Wat blijkt, niet heel veel anders. Al zijn wij pas een jaar ofwat echt goed bezig met het vormen van teams, de provider boog en nu de vitaliteit groep. Dus het is goed om te weten dat we met z’n allen op de goede weg zitten!

Wat heb ik uit dit event gehaald? Dat ik o.a. nog teveel aan het stressen ben. Voor mij was de signalen lijst die Thijs toonde een beetje confronterend.  Ik kon meer signalen afvinken dan me lief was, en dat met de stress klachten die ik heb, kan ik niet wachten tot ik weer aan de gezonde kant zit. Zijn de klachten alleen stress gerelateerd? Niet helemaal, maar het is wel een beetje eng wat de impact kan zijn als ik mijn batterij niet goed kan opladen en mijn mentale gezondheid niet op haar best is. Ook met hulp. 

En deze hulp had ik waarschijnlijk minder snel gehad, als ik binnen Carthago geen TL en coach had gehad om mee te praten. Dus het is fijn om zelf in levende lijven te ondervinden dat wij als Carthago op de goede weg zitten wat betreft vitaliteit.  

Wees niet bang om om hulp te vragen en geniet van alles wat je gelukkig maakt! Laat die stress maar uit je lijf.

Gwen ❤️

Samenvatting:

25 mei had ik het genoegen om met Herman naar het event "Masters of IKT | Vitaliteit, zelfzorg of bedrijfsbeleid?" In Hengelo te gaan. Met een inzicht in stress presentatie van Thijs Launspach. 

Gerelateerde berichten:

Het laatste nieuws:

Nieuws

Fiets naar je werk week

Fietsen is diep verweven in het DNA van Carthago, zo pakken diverse collega’s met enige regelmaat de fiets naar het kantoor, of de racefiets / mountainbike in hun vrije tijd.

Verder lezen »
Nieuws

Welkom: Frank Reijns

Mijn naam is Frank Reijns, wonend in Enschede. Ik begin als Medior Consultant bij Carthago en heb een achtergrond vanuit de IT-audit en consultancy in

Verder lezen »
Nieuws

Carthago Open Darts Master

Een jaarlijkse gewoonte bij Carthago is ons Dart Toernooit: de Carthago Open Darts Master. Als onderdeel van ons actieve vitaliteit programma organiseren wij een dart toernooi tussen de vestigingen van ons bedrijf.

Verder lezen »